periodni sistem raste

Periodni sistem raste

Koji su to novi elementi u našem svetu?

Osnovne hemijske elemente, od kojih je život sačinjen, skoro svi znaju. Neko zato što je bio dobar iz Hemije a neko ko je dobar u rešavanju ukrštenih reči. Sada, periodni sistem hemijskih elemenata izgleda „popunjen”. Koji su to novi elementi koje moramo da naučimo?

Od skoro, periodni sistem broji 118 elemenata, ne računajući lantanoide i aktinoide. Novi elementi su uglavnom sintetički i u prirodi se, za sada, ne mogu detektovati. Posebni su i iz razloga što su toliko „teški” i nestabilni da mogu samo da budu kreirani i održavani u laboratorijskim uslovima. Njihova razgradnja na jednostavnije elemente je veoma brza.

Sa razvojem teorije kvantne mehanike, omogućeno je da se potvrde postojeći elementi, ali i da se predvide, za to vreme, nedostajući elementi. Prošle godine, u periodni sistem, uvršten je Kopernicijum (copernicium) na poziciju 112, a 1. juna ove godine, pridodati su Unankvadijum (unanquadium) na poziciji 114 i Ununheksijum (ununhexium) na poziciji 116.

Sada, periodni sistem izgleda popunjen i pitanje je do kakvih saznanja će nas dovesti novi periodni sistem. Za sada, novi sintetički elementi više služe u svrhe istraživanja u fizici, ali se očekuje da ova saznanja doprinesu novim proizvodima i rešenjima u stvarnom životu.

Foto: Wiki