Screen Shot 2017 09 05 at 21.35.59

Džinovski omlet od deset hiljada jaja!

Svake godine krajem avgusta u belgijskom gradiću Malmediju, održava se zanimljivo okupljanje žitelja, koji zajedničkim snagama prave najveći omlet na svetu! Otkrijte koliko jaja je potrebno da se polupa, kako bi se napravio omlet, koji bi poželeo svaki džin za doručak.

Jaja su super hrana, a sa ovom tvrdnjom se najviše slažu stanovnici grada Malmedija, koji već tradicionalno poslednje dvadeset i dve godine pripremaju džinovski omlet i poslužuju besplatno svim posetiocima koji se nađu u blizini trga.

Bratstvo vitezova, grupa koja je pokrenula čitavu ideju o pravljenju džinovskog omleta, je nastala još 1970. godine u Francuskoj. Glavni cilj pravljenja džinovskog omleta jeste besplatno posluženje i osmeh na licu, ponosno ističu organizatori.

Ove godine su se ponovo okupili i tradicionalno napravili gigantski omlet. U ogromnom tiganju, sa velikom količinom pačije masti, razlupa se oko deset hiljada jaja kako bi se napravio najveći omlet na svetu. Uz pomoć drvenih kašika, veličine vesla za čamce, organizatori zajedničkim snagama, sinhrono mešaju jaja u ogromnom teflonskom tiganju, kako bi se podjednako ispekla. U jaja se dodaju začini, kao i slaninica kako bi omlet bi što ukusniji i mirisniji.

Na ovaj zanimljiv festival u Belgiji je bitno da dođete sa slobodnim rukama i praznim stomacima, jer svi nakon ovakvog obroka, odlaze kući siti i zadovoljni.