Screen shot 2013 05 14 at 23.50.37

Alge i čudesna lampa: revolucionarni izumi

Pripremila Janja Rešćanski

Pjer Kaleha, dvadeset godina je proučavao  različite energente želeći da stvori idealno gorivo koje će samo od sebe raditi, prkoseći svim poznatim zakonima prirode,  poput „perpetomobila“. To mu je pošlo za rukom, te je patentirao revolucionarni izum – lampe od algi!

Ovaj naučnik uspeo je da napravi  ekološku rasvetu primenom savremenih tehnologija. Ona je prilično jeftina, laka za održavanje, dostupna i izuzetno korisna za očuvanje životne sredine.

Kaleha je ekspert na polju biohemije, te su ga posebno zanimale biohemijske reakcije i primena već postojećih resursa iz  eko sistema. Uspeo je da napravi zelene lampe, namenjene javnoj i kućnoj rasveti koje funkcionišu bez ikakve energije, osim one koje same proizvode.

Fenomen bio-fotonaponskog prikupljanja energije nije  novina u nauci. Ranije su postojali neki eksperimenti, ali nije došlo do ovako revolucionarnog otkrića.

Lampe su napravljene od cilindara, nalik velikim epruvetama, koje su ujedno i rezervoari sa vodom. U vodi se nalaze mikroalge i baterije koje se pune preko dana uz pomoć fotosinteze. Ovim procesom alge stvaraju šećer te na taj način se oslobađa velika količina električne energije koja snabdeva bateriju.  Tako se emituje svetlost i ujedno čisti vazduh, jer alge „kupajući“ se u ugljen-dioksidu oslobađaju i velike količine kiseonika.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Kaleha bi ovim izumom uspeo da objedini dve dragocene stvari, da osvetli gradove i ujedno prečisti vazduh.  Zelene lampe će uskoro osvetljavati italijansku regiju Liburniu, a smatra se da će i ostali gradovi sveta uskoro početi da primenjuju ovaj izum.

Alge su otkrivene na površini močvara i bara u američkoj državi Luizijani. Njihov fotonaponski potencijal  nije bio poznat javnosti iako su oduvek bile predmet divljenja čoveka.  Neobjašnjivo zelenkasto, sjajno svetlo na površini mračnih voda oduvek je budilo maštu posmatrača.

Delovi lampe su biorazgradivi, te se lako mogu reciklirati. Kontrola prekomernog rasta algi je jednostavna, one se mogu koristiti kao prečišćivači voda ili kao gorivo.

Kaleha je završio probne lampe, koje su se pokazale kao vrlo kvalitetne, te su spremne za primenu. Uskoro počinje i sa proizvodnjom kućnih lampi koje će raditi po istom principu-bez struje, besplatno, lako i zdravo!

foto: YouTube screenshot