shar pei 1663278 1280

Zašto nam se mozak „gasi“ posle posla?

Idete u korak sa lepim i sunčanim danima, naspavate se sasvim dovoljno, popijete i jutarnju kafu po dolasku na posao a opet tamo, negde oko podneva pada glava sa ramena od umora dok sedite za radnim stolom i radite na računaru. Šta se dešava, da li je sve u redu? Jeste, samo se mozak gasi, na trenutke.

Nema potrebe za zabrinutost, ako pronađete sebe u sledećim redovima, jer situacija nije opasna, ali je zarazna, pogotovo, ako svoj radni prostor delite s drugim kolegama.

Većina pojedinaca se verovatno pita zašto se oseća tako sporo i mozak im funkcioniše poput mozga kolibrija, a samo su otišli na posao?

U slučaju da je vaš posao uglavnom upućen na kancelariju kancelariju, onda ste sigurno imali prilike da osetite fazu kada nam se mozak „ugasi“ na momente.

Prema istraživanjima, koja su sprovedena u Americi, pokazalo se da samo razmišljanje i gledanje u monitor računara oduzima mnogo energije. Čak oko 20 procenata kiseonika troši mozak. Tako istrošeni, dolazimo u stadijum kada nam se mozak „ugasi“ i totalno se isključimo iz realnosti. Ovo se posebno dešava ako radimo sa grupom ljudi u istom prostoru, koji su, pogađate baš kao i vi, letargični, izmoreni. Čak i dok se sastavlja običan mail, koji želimo da pošaljemo poslovnim partnerima, mozak već unapred „smišlja“ razne mogućnosti koje mogu da iskrsnu i to nam sve oduzim mnogo energije.

Pored promene vremena, niskog pritiska, neispavanosti, došlo je vreme da se borimo da „oživimo“ svoj mozak.

Možda pomogne neki posao, koji ima dodira sa prirodom, šta mislite?

foto: pixabay.com