fbpx

Nauka kaže: Možemo jesti hranu s poda

Verujemo da se svim ljudima na svetu omaklo da pojede koji zalogajčić sa poda tokom svog života, pogotovo iz onog bebećeg perioda kada nam je sve bilo tako privlačno. Iako beba nema pojma o pravilu „pet sekundi“, nauka kaže da je sasvim u redu pojedine namirnice njupati, iako su se pre toga družile sa tepihom.

Leškarite poput najvećeg lenjivca na sofi posle posla i otvorili ste čokoladu koju ste štekali za dane u kojima je dozvoljeno da jedete slatkiše. Uživate u samoći i degustaciji. Posežete za poslednjim redom braon grešnice, a ona vam poput veštog akrobate sklizne niz ruke i poljubi pod. Večita dilema, da li da dunete i obrišete čokoladu ili ćete da sočno opsujete i bacite je u đubre?

Prema poslednjim istraživanjima, koja su sprovedena na Aston Univerzitetu u Engleskoj, pojedina hrana, koja je završila na podu može da se konzumira i nakon tridesetak minuta. Tako na primer, keksići, kolači, sendviči, suvi tost i čokolada mogu komotno da se njupaju i pola sata od pada na tepih. Suve namirici imaju nisku stopu privlačenja bakterija pa su bezbedne da se jedu.

Mnogo veću količinu bakterija sa poda će da pokupi pasta, čips, krofna, pojedina lepljiva hrana.

Ako ste mislili da nije važno gde je vaša hrana pala, grdno se varate!

Hrana koja je pala na pločice u kuhinji ili laminat je mnogo zagađenija od hrane, koja je recimo tresnula o tepih u dnevnoj sobi.

Naučnici kažu da kod onih domaćica, koje barem jednom nedeljno očiste pod džogerom, nema razloga za brigu ako se ponekad pojede tu i tamo neki keksić sa poda.

Pravilo pet sekundi je izgleda oduvek bilo tačno, bilo je potrebno da nam samo i nauka zvanično da zeleno svetlo da ga u praksi primenjujemo.

Kako se vama dopada ova vest?

foto: pixabay.com

More Stories
It’s All About Love