ID 10075979

Deža vi – misterija svesti

Pripremila Janja Rešćanski

Nekada se dešava da prepoznamo sadašnji momenat kao nešto već proživljeno. Neki razgovor, atmosfera u vazduhu, miris, ukus ili dodir probude u nama čudan osećaj da smo sve to već doživeli, da smo se našli u istim situacijama, te nam to preokupira pažnju i nagoni nas da mislimo o misteriji koja nam se dešava. Mnogi ovaj fenomen prepisuju paranormalinim pojavama, oni trezveni uvek pronađu logične zaključke, dok nauka kaže nešto potpuno drugačije…

Ovaj fenomen nazvan „deža vi“, znači na francuskom jeziku, „već viđeno, doživljeno“. Svako od nas je bar jednom u životu imao osećaj „prepoznavanja“ određenog trenutka. Deža vi se javlja i kod slepih ljudi.

Zabeleženi su slučajevi putnika, koji su prvi put putovali u neke egzotične predele. Mnogi su tvrdili da su imali utisak da su već nekad boravili na tom prostoru. Miris i ukus neke hrane, koje prvi put probamo, mogu izazvati iste osećaje.

Da li se zaista ovaj osećaj javlja bez prethodnog iskustva?

Kako psiholozi tvrde, mnogo različitih uticaja dovodi do ovog fenomena. Ljudski  mozak je sam po sebi i dalje vrlo misteriozan organ, koji je u stanju da reprodukuje doživljaje na mnogo različitih subjektivnih načina. Kako ćemo shvatiti to što vidimo, čujemo, osetimo zavisi  od opšteg  fizičkog i mentalnog zdravlja, ali i od emocija.

Kako nastaje ovaj fenomen?

Često nam čula govore jedno, a emocije drugo. Taj nesklad u obrađivanju stvarnosti, javlja osećaj već proživljenog. Mozak prepoznaje vezu sadašnjeg trenutka sa nekim dalekim, ali po nečemu  sličnim trenutkom. Upravo ta disfunkcija povezivanja činjenica ili „greška“ u obradi informacija,  je glavni krivac za deža vi. Tako se trenutne, nove slike, mešaju sa sličnim iz prošlosti i prave asocijacije koje nas bune.

Mistici o deža vi fenomenu

Danas se u mnogim medijima mogu videti različita tumačenja ove misterije uma. Najpoznatije tumačenje  je ono o „astralnom putovanju“. Ljubitelji ezoterije forsiraju deža vi kao paranormalan fenomen. Prepisuju ga stanju duha. Oni veruju da u određenim stanjima svesti duša se odvaja od tela i lebdi. Na tom putu, astralno telo leti poput ptice i posmatra mnoge predele koje fizičko telo nikada nije posetilo. Mnogi ljudi  koji su imali „astralno putovanje“, tvrde da su upravo te predele prepoznavali u realnom životu, te da su doživljavali osećaj proživljenog. Ovaj fenomen  se često prepisuju  karmi, reinkarnaciji, nasleđu i sećanjima iz prošlih života.  Međutim, astralno putovanje je još jedna u nizu  misterija, sama po sebi, te je i sama predmet psiholoških istraživanja.

Svakako ovaj fenomen je čest motiv umetničkog stvaralaštva. Ima ga u filmu, muzici i popularnoj kulturi širom sveta. Ukoliko vam se čini da ste ovaj tekst već čitali ranije, budite sigurni da upravo doživljavate  deža vi!

foto: David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net