Screen Shot 2014 08 12 at 15.11.45

Plavonogi Bubi – komični zavodnik

Ime je dobio zbog svog smešnog ponašanja. Bubi je engleska varijanta španske reči bobo-glupak, klovn i narodsko je ime za čudnu pticu- plavonogu blunu (Sula nebouxii).

Pripada porodici pelikana i veoma je omiljena zbog specifičnog načina udvaranja, te je još zovu Plavonogi Kazanova. Bubi ima izrazito plave plovne kožice. To ih čini specifičnom vrstom morskih ptica. Mužjaci koji imaju veće i intenzivno plave noge poželjniji su ljubavnici. Međutim, pored plavih nožica, mužjak mora da bude što nametljiviji, odnosno što smešniji, kako bi privukao pažnju ženki bluna.

Njihov način udvaranja je komičan. Liče na klovnove koji se gegaju u velikim plavim cipelama. Ispravljeni trupkaju nogama i zabacuju glavu, kao da plešu. Zvižde za ženkama i nalik su nepristojnim i budalastim muškarcima.

Paradiraju i nameštaju se kao da poziraju. Izbacuju jednu po jednu nogu i smešno mlate njome. Ženke plavonogih bluna „padaju“ na bubije koji su najobdareniji. Kada ih ženka odabere, on ostaje sa njom celog život. Veličina plovnih kožica na nogama ovog pelikana je veoma bitna jer to ukazuje na svetlu budućnost u paru. Velika stopala mogu više da zagreju jaja, a kada se ptići izlegu oni još par meseci provode na očevim velikim nogama.

Velike noge u svetu plavonogih bluna znače sigurnost i toplotu.

Iako se ponašaju blesavo kad se zaljube, reč je o vrlo pametnoj vrsti ptica. Odlični su letači i gnjurci. Odani su partneri koji u srećnoj zajednici požive i do dvadeset godina.

foto: YouTube screenshot