ID 100155813

Uticaj roditelja na ljubavno veselje                   

Na inostranim televezijskim kanalima možemo da vidimo emisije o venčanjima u kojima je mladina majka predstavljena kao najveći neprijatelj. Ona želi sama da organizuje venčanje bez poštovanja ijedne želje svoje ćerke.

Kako je poštovanje tradicionalnih vrednosti kod nas veoma izraženo, veliki uticaj na samu organizaciju i izgled svadbe, često imaju roditelji mladoženje. Problem nastaje kada se mladenci pobune protiv ustaljenih i često opterećujućih običaja i usude se da naprave slavlje po svojoj meri, koje će pamtiti čitavog života.

Venčanje može da bude veoma stresno ukoliko moramo da slušamo starije i pokoravamo se njihovim željama. Takvo slavlje protekne u veselju starijih članova, rodbine, jer je sve podređeno njima, od muzike i atmosfere, do ambijenta, pozivnica i izgleda mladenaca.

Živimo u savremenom društvu u kojem je sve brzo, dostupno, pa venčanje iz snova često nije nalik našoj tradiciji. Sve više želimo da živimo po sopstvenim pravilima i bez stega prošlosti. Potreba roditelja da sve organizuju i „uvedu nas u brak“, stvara nam osećaj da ništa nije u našim rukama i da smo samo lutke marionete na sopstvenoj proslavi.

Roditelji imaju dobre namere. Na sklapanje braka, stariji gledaju kao na preuzimanje odgovornosti, dok ga budući mladenci zamišljaju kao krunisanje ljubavi. Roditelji žele da se sam čin svadbenog veselja dešava „pod njihovim budnim okom“ u svakom smislu. Čitavog života su donosili odluke i teško im je da shvate da mladenci mogu sami sve uspešno da organizuju. Roditelji nose veliko iskustvo i žele da ga primene. Više od svega bitna im je porodična tradicija i građenje čvrste veze dveju novih porodica.

Majke i očevi, sa budućim „prijateljima“ često umeju da od venčanja naprave veselje za sebe. Zbog očigledne generacijske razlike u shvatanjima, potrebno je da sa njima iskreno porazgovarate o svemu što smatrate da nije u redu. Ne podižite ton, jer ćete ih samo razljutiti. Tradicija nikako nije loša, pa ukoliko niste tradicionalisti i malo znate o tome, upoznajte je. Možda vam se nešto od običaja dopadne i tako napravite bezbolan kompromis.

Roditelji mladenaca uglavnom žele da pozovu i širu familiju, ne bi li se obnovili i učvrstili odnosi. „Banka“ poznanstava je vredna, ali je za mladence na dan venčanja veoma stresna. U tom slučaju, par nije fokusiran na veselje, već na upoznavanje gostiju koje vide po prvi put u životu. Isto tako-mnogo različitih energija, želja i poljubaca nisu nimalo prijatni. Veliko slavlje puno nepoznatih ljudi može da bude korisno, ali ne i intimno. Postaje opterećenje, koje glavne ličnosti često ne mogu da podnesu.

Zašto biste poželeli da pobegnete sa sopstvenog svadbenog veselja? Izborite se za svoje venčanje iz snova, bez stresa i volje drugih! Neka to bude prelep „dan za sećanje“!

foto: Freedigitalphotos.net