ID 100100518

Pravi drug se ne podrazumeva

Negujte prijateljstva

Kažemo da smo srećni ako imamo i jednog pravog prijatelja. Ako ste neko ko pleni dobrotom i imate ih više, vi imate divan život…

Prijateljstvo znači emotivnu povezanost. Vezujemo se jedni za druge, razmenjujemo informacije i gradimo i maštu i stvarnost. Prijatelji su naš dom. Desi se da promenimo grad, državu i da se nikad zaista ne osećamo kao kod kuće. Razlog je što njih nema pored nas. Bez prijatelja nismo srećni, a negovanjem  iskrenog druženja, produžavamo sebi život.

Pored partnerskog odnosa, prijateljstvo je podjednako važno, kako bismo potpuno koristili svoje darovitosti. Čovek je sposoban da daje, misli, voli, prihvata, stvara, razgovara ili pak ćuti u dvoje, a da se savršeno razume. Sposoban je da mislima dozove svog prijatelja, zahvaljujući emotivnoj povezanosti. Upavo je to ono što čini lepotu življenja, osećaj da smo svi povezani.

Ljudi koji su u ljubavnom odnosu često zanemare svoje prijatelje. Toliko se priklone partneru da zaborave na druge ljude u svom životu. Razlozi mogu biti različiti poput ljubomore, posesivnosti, do jednostavne potrebe da budu sami, potpuno usmereni jedno na drugo. Ipak  ta ’’jednostavna’’ potreba je veoma loša, jer kad tad može da dođe do perioda kada vam je prijatelj više nego potreban.

Zanemarujete prijatelje, a očekujete da vas obasipaju pažnjom, i u prvom trenutku bez partnera, dočekaju raširenih ruku. Niko vas neće primiti bez prekora, jer to što radite nije prihvatljivo. Tako dajete utisak da vam ni do kog nije stalo i da su vaši prijatelji tu samo da vam ispune slobodno vreme. Ukoliko osetite da ih nema kada su vam potrebni, upitajte se zašto je to tako? Za kvalitet svog društvenog života sami ste odgovorni. Priznajte sebi koliko brinete o svojim ljudima.

Ukoliko imate ovakvog prijatelja imate i puno pravo da se ljutite. Recite mu sve što mislite, jer je to nužno za oboje. Svako kad-tad ostane sam i u nevolji, a prijatelji su tu u svakom momentu. Niko ne može toliko čisto i lepo da vas voli koliko pravi drug. Ako ste prijatelj koji zaposatvlja svoje drage, menjajte se. Prijateljstvo se ne podrazumeva, kao ni bilo koja vrsta odnosa. Ono je konstantan rad.

Uvažavajte svoje prijatelje i volite ih svim Srcem.