Najveća baterija na svetu

Gde se akumulira

Poslednjih godina, u svetu postoji sve veća potreba za električnom energijom. Ali za njeno kreiranje, odavno nisu više dovoljni klasični izvori poput termoelektrana ili hidrocentrala. Svet se okrenuo alternativnim obnovljivim izvorima energije, a Kina je predstavila svoj novi završeni poduhvat na ovom planu – najveću bateriju na svetu…

Po informaciji koju je objavila kineska državna kompanija za električnu energiju (State Grid Corporation of China), završena je izgradnja postrojenja Žangbej. Ovim projektom, objedinjeno je generisanje “čiste” električne energije putem solarnih panela i vetar turbina, ukupne jačine 40 megavata, skladištenje te energije u postrojenju kapaciteta 36 megavat sati i kompletan pametan sistem prenosa te energije.

Cilj ovog mega projekta jeste da se omogući kontinualno i stabilno snadbevanje električnom energijom koja nastaje putem solarnih panela i vetar turbina. S obzirom da se populacija Kine povećava konstantno, ovakvi projekti su sigurno potrebniji nego ikada. Naravno, ovo se odnosi i na ostatak sveta pa nas neće začuditi da se uskoro oglasi neka druga zemlja sa boljim rezultatima od predstavljenih što može samo da za rezultat ima čistiji svet za nas ostale.

Kineska državna kompanija za električnu energiju (State Grid Corporation of China) je najveća kompanija u Kini i na svetu, koja se bavi transmisijom i distribucijom električne energije. Osnovana je 2002. godine kao posledica velike reforme električne infrastrukture. Sedište kompanije se nalazi u Pekingu, a u celoj kompaniji je zaposleno preko milion ipo ljudi.