Nađite svoje ključeve

Pametan privezak

Da li uvek znate gde vam se nalaze ključevi ili telefon? Koliko vremena i živaca potrošite dok ih ne nađete, bilo da su zatureni u domu ili u prepunoj torbi? Sada to više ne morate da trpite…

Korisnici Android telefona u poslednjih godinu, dve, skoro svaki dan mogu da svom telefonu dodaju neku novu funkciju. Za neke opcije, dovoljno je samo da instalirate odgovarajuću aplikaciju i vaš telefon je naučio novi trik, dok je za druge potreban i dodatni hardver.
Takav proizvod je i Cobra TagTM koji dolazi iz istoimene kompanije koja se već 50 godina bavi proizvodnjom komunikacione opreme. Cobra TagTMje u suštini kombinacija Bluetooth priveska i aplikacije za mobilni telefon. Privezak kačite na svoje ključeve ili neke druge predmete za koje želite da uvek znate gde su. Putem aplikacije na mobilnom telefonu, kreirate jedinstvenu vezu između ova dva predmeta i tada je vaš posao gotov.
Cobra TagTM funkcioniše tako što, ukoliko se sa vašim telefonom udaljite od priveska više od maksimalne razdaljine, aplikacija na telefonu će vas zvučnim signalima podsetiti da ste nešto zaboravili. Ali osim što putem telefona možete da čuvate svoje dragocenosti, ovaj privezak vam omogućava da putem njega pronađete i svoj „upareni” telefon. Pritiskom na taster, telefon će zazvoniti čime će vam pronalaženje biti olakšano. Dodatno, pomoću instalirane aplikacije, možete čak zaštititi i podatke na svom telefonu tako što će se telefon zaključati svaki put kada se udaljite od njega, noseći sa sobom Cobra TagTM.
Iako ovaj sistem izgleda kao vrlo pametno rešenje, po nama, on ima jednu veliku manu – Bluetooth veza mora stalno da bude uključena. Ukoliko iz bilo kog razloga Bluetooth bude isključen, cela ideja pada u vodu i onda kod sebe imate samo velik i skup privezak.

Po trenutnoj ceni od skoro 60 $, možda je pametnije da se ipak naviknete da čuvate sami svoje stvari.