I vaš TV – pametan

Jednostavno do pametnog TV-a

U eri Interneta, sigurno je svako od nas pomislio da bi bilo sjajno ako bi u pauzi TV programa mogao da pogleda šta ima novo na Internetu. I sve to na dohvat ruke a da ne morate ustajati sa svog mesta, direktno na TV-u. Uskoro, ovo može biti stvarnost i u vašem domu…

Sa širenjem mreže kablovskog pristupa televiziji i Internet-u, sve više i više kućnih uređaja povezujemo na globalnu mrežu – laptopovi, telefoni, frižideri. Sada je došao i red na televizore. Ranije, televizori su bili povezani na Internet, ali preko računara kome su služili kao monitor, bilo da je u pitanju PC ili Mac kompjuter.

Danas su televizori nezavisni u pristupu Internet mreži od ovih mašina i samim tim zaslužili naziv „smart”, odnosno, pametni televizori. Ovakve televizore sve više možete pronaći u prodavnicama tehničke robe širom sveta. Nažalost, uz ove funkcije dolazi i za sada previsoka cena što sužava broj korisnika ovakvog tipa tehnike.

Ali da ne biste menjali svoj LCD ili LED televizor i pritom plaćali visoku cenu za novi „smart” TV, možete doskočiti brzom razvoju tehnologija. Sve što vam je potrebno jeste da vaš TV podržava HDMI tehnologiju i da posedujete „HDMI Dongle“, kreiran od strane „Always Innovating” tima. Ovaj portablini „set-top box” radi tako što se priključi na HDMI priključak, prebaci slika na HDMI kanal i to je sve. Android platforma je preinstalirana na ovaj dodatak i omogućava vam sve blagodeti ove platforme. Dodatno, podržano je proširenje memorije preko microSD memorijskih kartica. Integrisanih 1 GB RAM memorije i Cortex-A9 procesor koji može da radi na frekvencijama od 1.0 do 1.8 GHz pokazuju da će ovakav uređaj bez problema raditi i kod najzahtevnijih operacija. Povezivanje sa drugim uređajima i ruterima omogućena je preko Bluetooth i Wi-Fi veze.

Kreatori ovako interesantnog dodatka, kažu da je moguće da pokrene i najnoviju verziju Android platforme (Ice-Cream Sandwich), ali i Ubuntu instalaciju Linux-a. Kako je ovaj projekat potpuno Open Source orjentisan, sa svim svojim karakteristikama, postavlja ga na visoko mesto interesantnih gedžeta za 2012. godinu. Ipak, „Always Innovating” tim ovaj dodatak neće proizvoditi već se nadaju da će već tokom ovogodišnjeg CES sajma, naći kupca za njegovu licencu.

Sigurno će tada ovaj dodatak učiniti da po pristupačnoj ceni (očekivano je da košta u opsegu od 50 do 100 $), skoro svaki TV postane pametan.