Budućnost video igrica na mobilnim uređajima stiže…

Nekada su Nvidia i AMD vodili bitku svojih procesorskih i grafičkih čipova. Ali to je bila bitka za stone kompjutere. Skoro je počela nova bitka novih igrača, ali za mobilne uređaje…

U svetu mobilnih uređaja, kao i u svetu kompjutera, postoje dva velika igrača na polju proizvođača procesora, Qualcomm i Mediatek, među kojima se rivalstvo tek rasplamsava. Naravno, pored ova dva proizvođača može se računati i na Samsung i Huawei ali i Nvidia, koji u ponudi proizvoda već imaju svoje procesore, ali oni još uvek nisu stalni deo ove bitke. O čemu je reč?

Nekada je procesor (CPU) bio zadužen samo za obavljanje funkcija i proračuna, dok je za grafički deo bila zadužena grafička kartice (GPU). Razvojem elektronike, ali i otkrivanjem potencijala grafičkog čipa, primećeno je da se grafički čip može mnogo više koristiti i za proračune i funkcije, čime je sam procesor rasterećen. Krajnji rezultat je bila veća ukupna snaga celog sistema. Ali to važi za stone kompjutere. Šta je sa mobilnim uređajima?

Kod mobilnih uređaja, organizacija čipova je mnogo drugačija kada su u pitanju procesorski i grafički čipovi. Kod ovog tipa uređaja, procesorska jedinica (CPU), grafički čip (GPU), čip za kameru, zvuk, navigaciju i ostale senzore, nalazi se u jednom zajedničkom čipu. Ipak, i kod njih je već dugo na snazi umnožavanje procesorskih jezgara radi postizanja što boljih performansi. Upravo je to polje na kome se vodi trenutna borba za prevlast kvaliteta. Do sada su dolazili sa jednim, dva i četiri jezgra ali ni to više nije dovoljno.

Mediatek je najavio svoj čip sa osam jezgara, ali osim samog broja, kroz poređenje sa četvorojezgarnim procesorom, pokazali su šta on sve može. A po prvim utiscima, uskoro će na mobilnim uređajima grafičko i igračko iskustvo biti barem podjednako dobro kao i na mnogo snažnijim stonim kompjuterima.