ID 10039001

Informacija zlata vredna

Živimo u vremenu u kojem je informacija pravo zlato. Zato, kada je biznis u pitanju, postajemo kruti i nemilosrdni.

U poslovnom svetu danas nema mnogo mesta za razumevanje. Šta gubimo, a šta dobijamo ovakvim ponašanjem?

Dobijamo novac, ali sigurno skraćujemo svoje slobodno vreme i narušavamo iskren odnos sa prijateljima. Dobijamo veću sigurnost u to da malo ko u poslu može da nas sustigne, ali gubimo mir, opuštenost i pravu lepotu života. Ako stalno strepimo hoće li ko biti uspešniji od nas, gubićemo mnogo energije i ljudskosti.

Čovek je jedno kada ostane nasamo sa sobom, a drugo u javnosti. Dok radimo, pružamo ono što drugi očekuju od nas. Ukoliko i previše radimo, gubimo ono naše pravo Ja. Tako se lako pretvorimo u čuvara informacije. Postajemo škrti u deljenju znanja, i kada je karijera u pitanju, nemamo mnogo milosti, ma koliko da nam je neko privatno drag.

Ako ne pomažemo drugima, ni sami nećemo moći da napredujemo. U današnjem vremenu mnogi su zaboravili na sebe i potpuno preuzeli poslovnu ulogu, poništavajući svoju prirodu, umetnost, empatiju. Postali su mašina za prodaju i kupovinu. Sebe su stavili na tržište, na kojem se preznojavaju, takmiče i bore da postanu prvi. Sujeta, ego, cinizam, nedostatak moralnih vrednosti, očigledno da rade posao, ali nema tu velikih dela. Za njih su potrebni vanvremenski i vanprostorni um i rad.

Robujemo tuđim mišljenjima, govorimo lepe reči ne bi li izvukli kakvu korist. Prećutkujemo istinu da bi izbegli neprijatnosti. Čest primer je i da radimo posao koji volimo, ali za njega ne dobijamo pare. Tu je i druga strana, na kojoj radimo ono što ne volimo, ali zato zarađujemo. Nijedna od dve opisane situacije nije dobra i potrebno da se podjednako borimo i za ljubav i za zaradu. Ne smemo da pristajemo na manje.

Da biste bili uspešni, veoma je bitno da imate podršku svojih prijatelja, kao i da ih sami podržavate. Ukoliko jedni drugima nesebično pomažate, dajete informacije ma koliko da nam je nametnuto mišljenje da je svaka zlata vredna, oslobodićete put do željenog vrha i osetiti radost. Zato sarađujte! Ne zaboravljajte na ljubav i drugarstvo, jer srećni i uspešni prijtelji ste srećni i bezbrižni vi.

photostock at FreeDigitalPhotos.net