luidji kolani cuveni industrijski dizajner 65

Luiđi Kolani, čuveni industrijski dizajner

Portret umetnika

Kolani je dizjaner koji tokom svoje karijere dao sasvim novi izgled mnogobrojnim proizvodima od kamiona i automobila, preko fotoaparata, televizora, do kuhinja i naočara. Njegova arhitektonska rešenja, kao i dizajn enterijera, gde na originalni način maksimalno koristi mali prostor, čuvena su širom sveta. Slušalice, koje je kreirao za Sony, danas se nalaze u Muzeju moderene umetnosti u Njujorku.

Colani 02

[su_box title=”O umetnici” style=”soft” box_color=”#b8de61″ title_color=”#000000″]Rođen je 1928. godine u Berlinu. Studirao je vajarstvo na Akademie der Künste u Berlinu i aerodinamiku na Sorboni u Parizu. U Beogradu je bio 2006. godine kao gost Design week-a. Kamion koji je dizajniran po konceptu Kolanijevog Kamiona budućnosti, za promotivne potrebe Samsunga, mogli ste da vidite na našim ulicama i na Adi Ciganliji prošle godine.[/su_box]

Njegov rad je prepoznatljiv po futurističkom izgledu i oblim linijama. Inspiraciju pronalazi u prirodi. “Zemlja je okrugla, sva nebeska tela su okrugla i sva se kreću u krug ili po eliptičnim orbitama…”, rekao je Luiđi Kolani, a ova njegova izjava je postala jedna od najčešće citiranih. Za bio dizajn – rešenje preuzeto iz prirode, je kao primer izdvojio paukovu mrežu, jer je ona najbolje rešenje za izdrljživu osnovu. “Ako želimo da započnemo novi zadatak, onda je najbolje da prvo izađemo napolje i potražimo rešenje koje je tu možda već milenijumima.”

Plastične nameštaje je počeo da kreira 60-tih i tada je postao svetski poznata zvezda dizajna. U svojoj Fabrici dizajna (Designfactory) je promenio izgled svim mogućim predmetima. Dizajnirao je čak i plastični escajg za aviokompanije, komplete za čaj, kompjuterske miševe, PVC ambalažu, luksuzne tuš kabine, telefone, keramičke i sanitarne predmete…

Kao ljubitelj fotografije za Canon je dizajnirao model fotoaparata T90.

Najbolji primer njegovog načina razmišljanja je Kuhinja satelit iz 1969. godine. U ovoj kružnoj kuhinji je za onog ko sedi u njenom centru sve na dohvat ruke. Noviji projekat mu je mala kuća. Kako bi uštedeo na prostoru u ambijent je ubacio rotirajući cilindar od šest kvadratnih metara u kojem se nalaze kuhinja, spavaća soba i kupatilo. Pomoću daljinskog upravljača, možete birati da li ćete zarotirati cilindar i tako izabrati jednu od ove tri prostorije.

Colani 06
Kuhinja satelit

Svojim automobilima, na koje je u početku karijere bio fokusiran, je dao potpuno drugačiji izgled od onoga na šta smo navikli. Pri tom je povećao njihovu aerodinamičnost, a smanjio potrošnju goriva. Zlatnu ružu (internacionalna nagrada za kreaciju i dizajn) je dobio za Fiat još 1945. godine. Njegov Alfa Romeo je prvi sportski auto koji je završio stazu ispod deset minuta. Još jednom je bio prvi u svetu kada je dizajnirao sportski auto BMW 700 koji je imao šasiju i kokpit iz jednog dela. Takođe je radio za Mazdu i Ferrari kao i Dodge Viper.

Sedam prototipa svojih Super kamiona je predstavio 2002. godine. Njegova prva verzija koju je radio u saradnji sa Mercedesom je smanjila potrošnju goriva za 25 odsto. Kružna šoferšajbna sa takođe kružnim brisačima je dala futuristički izgled novim kamionima, a tako je i smanjen uticaj vetra. U saradnji sa Simensom, kreirao je vozilo čija je potrošnja bila manja za 50 odsto, a u kabini nema volana već se sve upravlja preko džojstika. Ovi neverovatni kamioni su prava revolucija, ali još uvek nisu u masovnoj proizvodnji zbog visoke cene njihove izrade (potrebno je milon dolara za Kolanijev kamion).

Na Adi Ciganliji je prošle godine bio parkiran Samsungov promotivni kamion koji je napravljen po Kolanijevom konceptu. Prilagođen potrebama promocije, ima i specijalni deo za DJ-a sa miksetama, kao i veliki izložbeni prostor za izlaganje mobilnih telefona. Impresivno stepenište vodi ka ulazu u kamion. Kabina za vozača ima i posebni deo za spavanje.

IMG 7389
Fotografija kabine
foto: Tijana Janković
IMG 7384
Samsungov kamion dizjaniran prema Kolanijevom konceptu
foto: Tijana Janković

Luiđi Kolani je svestski poznat po svom “Colani” potpisu i po svom biodinamičnom dizajnu. Nagradu za životno delo je dobio 2007. godine.

Foto: Tijana Janković