fbpx

Ljubav u doba krize

Priručnik za plivanje u burnim ljubavnim vodama

Nećemo krenuti od praistorijskog doba, vratimo se samo dva kolena u nazad. Sigurno se sećate, a neko još uvek uživa u tome, bakine bogate kuhinje. Baka uvek nasmejana i u pokretu, dok deda u svojoj omiljenoj fotelj nestrpljivo čeka njene specijalitete.

Žena je oduvek bila dom. Nije tajna da su žene u to vreme bile veoma usamljene u ljubavnim odnosima, jer svest o tome da i ženi bude dobro nije bila razvijena kod muškarca. Baš kao u delu Miloša Crnjanskog „Priča o muškom”, kada je Milena na svaku glasinu o neverstvu svoga muža, govorila „Pa neka, muško je”, takvo shvatanje imale su i naše bake! Samo nek je njemu i deci dobro, bila je ženska molitva koju su često glasno izgovarale. O ljubavnoj krizi je malo ko razmišljao. Ako muškarac nije bio zadovoljan, znalo se šta mu je činiti. Ženi toga vremena nije bilo lako.

Kod naših roditelja stvar je drugačija. Žene su postale samostalne, pa im nije teško bilo da reše svoja ljubavna nezadovoljstva.

Međutim, ljubavna kriza danas, drugačija je od svih kriza ovog tipa kroz vekove. Žena više nije vezana samo za kuću, ona se školuje, juri za karijerom i u svemu je izjednačena sa muškarcem. Izložena je ogromnom stresu, a ni u jednom trenutku ne sme da gubi na ženstvenosti i „dobrom” izgledu. Velike obaveze je učine ponekad veoma ćutljivom, a partner ima malo razumevanja za nju. I njoj baš kao i njemu je u ovom svakodnevnom haosu potrebna podrška, lepa reč i koji sat tišine. U ovakvim situacijama muškarci često odlaze od partnerki, sa objašnjenjem da im više nije lepo sa njima, jer su „stalno” neraspoložene. Često je napadaju da ne mogu da podnesu težinu njenih problema i da ih to opterećuje pa samim tim i da ne uživaju više u ljubavnom odnosu.

Zapravo, radi se o tome da se malo šta promenilo u razumevanju žene. Na svu muku koju ima, muškarac joj doda još jednu, ljubavnu!

[box]Naučno je dokazano da žene mogu da podnesu veći bol, pa čak i da lakše plivaju u emocionalnoj krizi. Međutim, u današnjem vremenu, pored emocionalnih kriza, žena se bori i sa drugim nedaćama.[/box]

Istina je da je ljubav za ženu veoma bitna, a muška surovost katkad ume sve da upropasti. Sigurno ste bar jednom čuli kako muškarac govori „Ako ti nisam dobar, slobodno idi, ja ne znam da podnesem krizne situacije i ne mogu da se menjam”. Ovakvi odnosi doveli su do potpunog haosa. Rastanak ne rešava ništa. Možete naći i drugog partnera, ali će ponovo doći do ovakve situacije. Nužno je da muškarac shvati koliko je potreban ženi u ovim momentima. Nije ljubav u krizi, očigledno je da je vašem voljenom biću naišao loš period prouzrokovan velikim životnim stresom.

Ako partnerka traži od vas po koju lepu reč ili koji sat tišine, nemojte joj to uskratiti i vrlo brzo će sve biti po starom. Možete da priredite lepu večeru ili kupite neku sitnicu za koju znate da će je sigurno obradovati. I ono što je najbitnije pokažite da ste joj vi i veran prijatelj. Ona je i dalje puna ljubavi koju trenutno nije u stanju da ispolji. Nemojte biti sebični i ostaviti je samu u problemima. Samo tako ćete dobiti partnerku koja će imati dovoljno snage i ljubavi prema vama i u dobru i u zlu.

Ono što može da zaštiti ljubav kada je partnerka u krizi, jeste partnerovo bezgranično razumevanje i rad na sopstvenom strpljenu. Činjenica je da muškarcu u ovom periodu nije lako, ali je njoj mnogo teže. Pa neka se ona rečenica Zna se ko nosi pantalone, malo pokaže i u praksi i konačno postane opravdana.

 Kako vam ovo danas zvuči?

Priručnik za žene iz 1955. godine

Housekeeping monthly (The good wife s guide) je članak koji već godinama kruži (još od 1980. putem faksa), ali nije potvrđena njegova autentičnost, tj originalnost njegovog skeniranog primerka.

Pročitajte i prosudite sami:

 “Pripremite večeru na vreme. Večeru planirajte ujutru, ili čak prethodnog dana, kako bi vašeg supruga dočekao ukusan obrok kada se vrati sa posla. Tako ćete mu dati do znanja da ste mislili na njega dok je on radio, ali i da se brinete za njegove potrebe.
Većina muškaraca je gladna kad se vrate sa posla, a pripremanjem njemu omiljenog jela ispunićete mu potrebu za toplom dobrodošlicom. Pripremite se za njega. Odmorite se 15 minuta pre njegovog dolaska kući, tako ćete biti osveženi kada on dođe. Popravite šminku, stavite traku u kosu i izgledajte sveže.
Vaš suprug je proveo puno vremena sa ljudima umornima od posla. Budite zanimljivi i veseli za njega. Njegov dan je bio dosadan i treba mu malo zabave, a deo vaših dužnosti je da se pobrinete za to.
Smanjite nivo buke, te kada se vaš suprug vrati sa posla, isključite sve kućne aparate i umirite decu. Budite sretni što ga vidite. Toplo mu se nasmejte i pokažite iskrenu želju da mu udovoljite.
Poslušajte ga iako mu možda morate reći puno toga, nemojte to učiniti neposredno nakon njegovog dolaska kući. Neka on prvo govori, on sigurno ima važnije stvari na umu od vas.
Ne ometajte ga. Ne žalite se ako vas muž dođe kući kasno uveče ili ako želi otići na večeru bez vas. Umesto prigovaranja, pokušajte razumeti pod kolikim je on pritiskom zbog posla. Kad je kod kuće, sigurno želi da se odmori i opusti.
I na kraju,ne postavljajte mu nepotrebna pitanja i ne sumnjajte u njegovu sposobnost prosuđivanja ili integritet. Ne zaboravite da je on gospodar u kući i kao takav će uvek provoditi svoju volju, pošteno i pravedno.
I zapamtite, dobra žena zna gde joj je mesto!”
 – Priručnik za žene iz 1955. godine – Housekeeping monthly (The good wife s guide)

More Stories
Nepo System: Vaši uređaji su naša briga!