fbpx
LookerWeekly.com magazin

Električni avioni u Norveškoj do 2040. godine

Norveška je izuzetna zemlja, koja jako dugo skoro svu svoju proizvodnju dobija iz obnovljivih izvora energija. Da li ste znali da čak oko 98 posto električne energije u Norveškoj dolazi iz hidroelektrana? Sledeći plan norveških aviokompanija jeste da do 2040. godine uvede električne avione!

Norveški operater koji posluje vazdušnim saobraćajem Avinor, planira da do kraja 2040. godine uvede električne avione u Norveškoj i tim potezom bi Norveška postala prva zemlja koja se potpuno napaja obnovljivom energijom u svetu.

Avinor već poslednjih nekoliko godina radi na razvoju električnih aviona. Kompanija  planira da 2025. godine pusti u promet električne avione sa oko dvadesetak mesta i ti avioni bi leteli na kraćim relacijama do 90 minuta. Ovo bi značilo da će se sva domaća putovanja i pojedine ostale skadinavske destinacije obavljati bez trunke goriva. Uvođenjem električnih aviona donose znatne uštede, pa bi se isto odrazilo i na smanjenje cena avionskih karata ali ono što je najvažnije, rešio bi se i znčajan problem zagađenja vazduha.

Prema nekim predviđanjima mnogih stručnjaka, očekuje se da će Norveška do 2050. godine koristiti čistu električnu energiju.

Nama ostaje samo da kažemo jedno veliko: bravo!

foto: pixabay.com

Dragana Beleuca

Dragana Beleuca rođena je 1983. godine u Beogradu. Novinarstvo i pozorišnu produkciju diplomirala je na Akademiji lepih umetnosti. Ljubitelj je pisane reči, voli da čita kratke priče, fantastiku i horor. Radila je kao novinar-saradnik u ženskom magazinu Cosmopolitan.

Dragana se bavi pisanjem o očekivanjima današnje omladine, žestokim ljubavnim odnosima, seksu, putovanjima. Živi i radi (piše) u Beogradu.

Imate komentar?

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.