bwm novi koncept

BWM novi koncept

Predstavljena nova vizija automobila

BMW je u svetu automobilizma jedan od najpoznatijih brendova. Njihov rad na alternativnim pogonima je odavno poznat. U februaru su predstavili svoj novi podbrend, a sada su nam prikazali koji modeli će nositi taj znak. Predstavljamo i3 i i8

Kada su u februaru predstavili svoj podbrend „i“, nije se podigla velika prašina oko toga. Iako je samo predstavljanje bilo na nivou futurističke ideje koja stoji iza brenda, osim samog koncepta i prvih skica, nije mnogo prikazano.

Danas je to promenjeno. BMW je konačno predstavio koncept modele koji će biti nosioci novog brenda, ali i talasa u okviru ovog nemačkog giganta. To su modeli „i3“ i „i8“.

Prvi model „i3“ se po svom izgledu može svrstati u gradske električne automobile malih dimenzija kako bi pored smanjenja zagađenja uticali i na smanjenje gužvi. Iako manji od svog „brata“ trebalo bi da dimenzijama odgovori potrebama moderne četvoročlane porodice, bilo da je samo put do posla ili na porodilni izlet van grada. Koncept podrazumeva da je kabina prostrana i izrađena od prirodnih materijala koji se mogu reciklirati.

BMW i8 exterior
BMW i8 exterior

Model „i8“ je u poređenju sa „mlađim bratom“ sportski hibridni automobil. Svojom pozitivno–agresivnom siluetom i velikim točkovima, odaje utisak stabilnosti i sigurnosti a u isto vreme i uživanja u vožnji. S obzirom da je svrstan u kategoriju sportskih automobila, očekivano je da njegov motor ima veću snagu –kombinacijom modifikovanog električnog motora iz modela „i3“ i trocilindričnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem te performanse su dobijene uz potrošnju malog gradskog auta. Uz upotrebu samo električnog motora, koncept „i8“ može preći i do 35 Km, u zavisnosti od stila vožnje.

BMW i8 exterior
BMW i8 exterior

Oba modela su, zahvaljujući modernim bojama, vrlo dopadljivi i verovatno će mnogima postati inspiracija za nove kombinacije. Naravno, još uvek su to samo 3D generisani objekti, ali ukoliko pravi modeli budu barem blizu prikazanog, naša budućnost će biti uzbudljiva.