Huawei Ideos S7 Slim

Tablet za svaki džep

Da je svet poludeo za tablet uređajima, vidi se skoro na svakom koraku. Prošle godine, najinteresantniji uređaj je bio Apple-ov iPad i iPad2. Sa druge strane, Android tableti su počeli da se umnožavaju velikom brzinom. Pred nama je jedan od skromnijih tablet uređaja.

Iako je iPad možda najpoželjniji među svim tablet uređajima, na nekim tržištima, Android tableti su bolji izbor. Takav je slučaj i kod nas – Apple još uvek nije upisao Srbiju kao jedno od mnogih tržišta na kojima su zvanično dostupni njihovi proizvodi i servisi. Zbog toga, iako ste kupac ili korisnik ovog proizvoda, niste u mogućnosti da bez dodatnih “akcija” uživate u ovom proizvodu.

Kao alternativa na našem tržištu, od juna meseca, 2 lokalna mobilna operatera, ponudili su tržištu Android tablet uređaje svojim korisnicima. Vip je bio prvi u ovoj trci sa jednim uređajem dok se Telenor okrenuo boljoj ponudi i ponudio čak 4 tablet uređaja. Među ponuđenim uređajima u ponudi Telenor-a od prošle nedelje se nalazi i Samsung Galaxy Tab 10.1 koji smo već predstavili u našem magazinu.

Ove nedelje, želeli smo da vam predstavimo najskromniji, tablet uređaj iz lokalne ponude mobilnih operatera – Huawei Ideos S7 Slim. Iako je Huawei brend koji još uvek nije toliko poznat na našim prostorima kao ozbiljan proizvođač mobilnih uređaja, u svetu oni to jesu. Da bi se ova konstatacija promenila, ovaj veliki proizvođač je svoj prvi tablet uređaj predstavio baš u Srbiji.

20110731 002b

Iako cenovno najpristupačniji,ovaj tablet uređaj će vas oduševiti kada vam pokaže šta sve može za svoju cenu. Na prvi pogled, ovaj uređaj izgleda prilično kvalitetno i izrađen je od bele plastike sa crnim ekranom. Ova kombinacija čini da S7 izgleda skuplje nego što stvarno jeste a svojom težinom od čak 440 grama to i potvrđuje.

Glavna karakteristika svih tableta je njihov ekran. Kao što samo ime sugeriše, ekran je veličine sedam inča i izgleda malo drugačije od ostalih. Navedena razlika je posledica odnosa stranica 16:9 što će ljubitelji multimedijalnog sadržaja umeti da cene. Za kvalitet slike može se reći da je u skladu sa cenom uređaja. Rezolucija slike je 800×480 piksela.

Ugrađeni procesor od 1 GHz ima dovoljno snage da pokrene sve aplikacije koje želite. Dve kamere su prisutne, prednja za video razgovore i zadnja za klasično fotografisanje i snimanje video fajlova. Od zadnje 3.2 Mpix kamere ne treba očekivati najbolji kvalitet ali je tu ako je potrebno da se nešto zabeleži. Prednja kamera za sada služi samo za video “chat” ukoliko ste preinstalirali neophodne aplikacije sa Android Market-a.

huawei s7 slim bottom

Interna memorija je deklarisana na ugrađenih 8 GB, mada je u realnosti korisniku dostupnu nešto manje jer deo zauzima i Android platforma. Ova memorija se može proširiti i microSD memorijskom karticom koja se može dodavati bez vađenja baterije. Povezivanjem na računar preko microUSB priključka, tablet uređaj će biti prikazan kao eksterna memorija. Za sada, ne postoji aplikacija koja će poslužiti da ovaj uređaj sinhronizujete sa vašim računarom.

Android platforma koja je preinstalirana je standardna verzija 2.2 koja je dopunjena Huawei početnim ekranom. Ovaj početni ekran omogućava da se uređaj koristi samo u vodoravnom položaju. Naravno, slika se može rotirati automatski bez obzira u kom položaju je uređaj postavljen. Iz tog razloga, jedini način da znate koja je “gornja” strana jeste taster za uključenje uređaja i priključak za punjač. Sa desne strane pronaći ćete tastere za kontrolu jačine zvuka. Zvučnici su stereo i nalaze se levo i desno od ekrana. Mesto za postavljanje memorijske kartice se nalazi na “donjoj” stranici uređaja.

Pristup internetu je omogućen prvenstveno preko mobilne mreže koja se kreiranjem mobilne pristupne tačke može deliti sa ostalim uređajima preko WiFi-ja. SIM kartica se standardno postavlja ispod baterije. Naravno, WiFi internet konekcija je omogućena. Kako Android 2.2 platforma ima opciju za pozivanje i slanje SMS i MMS poruka, ovaj uređaj se može upotrebljavati i za razgovore. Naravno, biće neverovatno čudno i smešno ukoliko ovaj uređaj prislonite na glavu. Zato se preporučuje da ako već želite da telefonirate, koristite Bluetooth slušalicu.

U pakovanju se dobija samo punjač i stadnardni papiri, ali ne i slušalice ili torbica koja će ovaj uređaj čuvati od mogućih oštećenja tokom odlaganja ili nošenja. Iako skromno pakovanje, punjač je interesantan. Sastoji se od glavne jedinice, punjača, i kabla koji u isto vreme služi i za punjenje i za povezivanje sa računarom. Ali pored ova dva priključka postoji i miniUSB priključak za sve uređaje koje treba napuniti ili povezati sa računarom a podržavaju ovaj priključak. U našem testu, ove dodatne priključke smo najčešće koristili kao dodatne punjače i time možda potvrdili njihovu osnovnu namenu.

Iako su na tržištu dostupni uređaji sa novijom verzijom Android platforme, boljim ekranom, i bržim hardverom, ovaj tablet uređaj ni jednog momenta nije razočarao. Ukoliko želite dodatni mobilni uređaj za ne tako velike novce, preporučujemo da pogledate i ovaj tablet. Više informacija o cenama ovog uređaja, pogledajte na sajtu Telenor-a.

Ukoliko želite da pročitate više o našem detaljnijem testiranju ovog uređaja, pročitajte na našem blogu.