Fejsbuk telefoni

Prvi Facebook telefoni uskoro među nama

Kako je Facebook trend sve više uzeo maha, za skoro sve telefone koji su danas dostupni na tržištu, postoji Facebook aplikacija.

Svi smo svesni da je Facebook vrlo bitna stavka u današnjem društvu – preko 500 miliona korisnika širom sveta. Mnogo informacija delimo putem ovog servisa, od slika, web adresa pa sve do naših dubokih ili plitkih misli. Danas to najčešće delimo preko mobilnih telefona.

Na ekranima “pametnih” telefona, sve češće zatičemo vidžete (widget) koji nas stalno obaveštavaju o poslednjim vestima sa našeg Facebook “zida” i šta naši prijatelji dele sa nama. Otud i potreba da se na tržištu pojave Facebook telefoni.

HTC i Facebook telefon

Pomenuti Facebook telefoni su plod više nego uspešne dosadašnje saradnje HTC-a i Facebook-a. HTC je svetski poznat proizvođač “pametnih” telefona, posebno sa Android platformom pa je i bilo očekivano da će se i sada odlučiti za tu platformu. Pored atraktivne platforme, imena koja nose ova dva telefona skreću pažnju – Cha Cha i Salsa. Da bi imali pravo da ponesu epitet Facebook telefona, na oba aparata dodat je poseban Facebook taster. Svaki put kada je moguće podeliti neku informaciju preko vašeg naloga, sam taster nežno pulsira, obaveštavajući na taj način korisnika na svoju funkciju. To znači da ukoliko trenutno slušate omiljenu pesmu ili pretražujete neku internet stranicu, pritiskom na Facebook taster, kao svoj status ćete postaviti informaciju o toj pesmi ili internet adresu. Naravno, pritiskom na ovaj taster, uvek možete postaviti svoj lični status.

HTC Salsa

Osim ove jedinstvenosti, za ove telefone je bitno napomenuti da je Salsa po izgledu naslednik već pomalo zaboravljenih modela Hero i Legend, dok je Cha Cha predstavnik hibridnih modela koji kombinuju “qwerty” tastaturu sa ekranom osetljivim na dodir i Android platformom. Dok je Salsa okrenut širokoj publici, Cha Cha model, svojim dizajnom se nameće kao telefon koji je predodređen za komunikaciju putem velikog broja poruka, bilo da je u pitanju čet, sms, E-mail ili Facebook. Koliko je njegov dizajn dopadljiv i na neki način simpatičan, verujemo da bi ovaj model sigurno našao svoje mesto na tržištu čak i da nije urađen u saradnji sa Facebook-om.

Naravno, oba telefona pokreće poslednja verzija Android platforme (2.3.3) i u sebi imaju već prepoznatljivi HTC Sense. Za kvalitetan prikaz slike, zadužen je ekran kvalitetne rezolucije od 480×320 piksela. Multimedijalni doživljaj je upotpunjen dostupnom prednjom kamerom za video pozive i video čet i sada već standardnom kamerom od 5 megapiksela.

HTC ChaCha

Kako su najavili u HTC-u, oba modela su predviđena za drugo tromesečje na evropskom tržištu ali cena ostaje još uvek nepoznata. Verni korisnici Facebook-a, ukoliko planirate kupovinu novog telefona, sačekajte ove modele. Možda su to pravi telefoni za vas.