imate mrsav novcanik 153

Imate mršav novčanik?

Naučite da štedite

Kraj meseca predstavlja pravu novčanu moru po pitanju finansija, jer smo u tom periodu istrošeni do poslednje pare.

Naučimo da štedimo kako bismo sebi olakšali crne dane, koji su skoro postali naša svakodnevnica. Zaista ne morate da čekate posebnu priliku za štednju. Umesto da čekate poslednji dan pred naplatu računa ili kupovinu poklona za nečiji rođendan, zašto ne biste počeli sa štednjom upravo od ovog trenutka.

Gde idu moje pare?

Najpre bi valjalo napraviti listu pod koju spadaju svi račune koje plaćate (infostan, struja, telefon), koliko tačno odvajate za hranu svakog meseca i razmislite na koji način biste mogli da smanjite njihove sadašnje iznose. Ako vam je račun za fiksni telefon pozamašan, smanjite razgovore i koristite ga samo za dogovor ili neka važna saopštenja. Ostavite priču sa drugaricom ili dečkom za uživo. Račun za struju isto tako može da bude znato manji, ako na primer umesto običnih koristite štedljive sijalice i isključite ih svaki put kada izađete iz prostorije. One jesu male, ali zato prave velike račune za plaćanje. Ne zaboravite da isključite sve aparate u kući i da ih ne ostavljate na „stand by” režimu. Uštede su velike, a potrebno je da samo malo obratite pažnju na sitnice.

Napravite spisak namirnica

Kada se odlučite za mesečnu kupovinu ili nedeljnu, nikako nemojte da se upustite u super market bez svog spiska za kupovinu. U slučaju da krenete bez njega, vratićete se sa stvarima koje vam uopšte nisu bile potrebne, ali ste ih eto uzeli jer bože moj, uvek će da zafali. Batalite čokoladice, bombonice, gazirana pića, cigarete – ionako vam samo šteti. Kupujte samo ono što vam je neophodno i označeno na spisku. I kupujte u mega marketima, jer su cene pristupačnije. Pa, koji dinar ovde, koji dinar tamo manje, eto vama uštede. Ne trošite ni paru na ono što vam nije potrebno. Okej, ona ljubičasta senka koja se preliva u nekoliko nijansi će vam zatrebati, a šta će vam recimo osveživač vazduha? Kao da ćete ga koristiti…

Kasica prasica

Imaju je deca i deca su vrlo pametna, pa budite i vi. Svu sitninu koju vučete po džepovima farki, jakni, torbama i ostalim stvarima stvorenim za sitne pare stavljajte u svoj štek. Ne ostavljajte pet dinara prodavačici, kao šta će vam kusur, pet po pet, za mesec dana to je 150 dindži. Iznenadićete se kada posle nekoliko meseci kasica bude toliko teška, a vi iznenađeni kada ukupnite svoj novac i častite sebe nečim što se želeli.

Štednja u banci

Štednja u banci može da bude veoma dobar potez. Možete da se opredelite za dinarsku ili deviznu štednju kao i da svakog meseca odvajate novac i uplaćujete na svoj štedni račun ili da oročite određeni iznos novca koji će vam doneti kamatu koja nije za bacanje. Bitno je imate neki cilj i plan i da krenete u njegovu realizaciju. Prema nedavno sprovedenoj anketi, veliki broj građana Srbije drži novac u slamarici. Zar mislite da je kul da vam novac stoji u nekoj tamo vazi ili ćupu kada lepo može da raste u banci i ne zaboravite, da bude vaš.

Last minute putovanja

Kažu da se najlepše stvari dešavaju neplanirano i da se čovek najbolje provede kada je spontan. Zašto se ne biste odlučili za neko od „last minute” putovanja? Mnogo su jeftinija, uštedećete na putu i smeštaju, plus sada je mnogo lakše da to izvedemo, jer su ukinute vize za većinu zemalja koje možemo da priuštimo svom džepu.

Kutija za hitne slučajeve

Bilo da živite sami ili sa partnerom, napravite svoju kutiju za hitne slučajeve. U nju svaki dan stavljajte papirnate novčanice od pedeset, dvadeset ili trideset, nekad i po sto dinara i za dva meseca to bude lepa para za zaboravljeni rođendan u sredu ili neplanirane goste u petak.

foto: Tijana Janković