laptop 2557468 1920

Online razgovor za posao? Pripremite se!

Do nedavno, pronalaženje novog posla je podrazumevalo da pošaljemo CV poslodavcu, da bi nam on, potom i u najmogućem kraćem roku, odgovorio da dođemo u određeno vreme i na određenu adresu kako bismo obavili razgovor za posao, i uverili se da smo baš mi, kao kandidati, odličan izbor za radno mesto, koje je raspisala firma poslodavca. Danas, međutim, nakon ograničavanja kretanja zbog virusa Covid-a 19, popularni su, i za sada, veoma prihvatljivi online razgovori za posao. Zato je važno da se upoznate s tim na koji način da se najbolje pripremite za online intervju s budućim posladavcem.

Prednost – vaše beleške

Pored činjenice da kandidat za posao sedi kod kuće jeste olakšavajuća okolnos,t jer dom pruža osećaj sigurne i udobne zone. Online intervju se uglavnom svodi „jedan na jedan“ pa je ispitanicima lakše, jer neće biti „rešetanja“ od brojnih kolega iz firme za koju želite da radite. Odlična stvar tokom online razgovora za posao je taj da uvek možete da virnete u svoje beleške i podsetite sebe na deo koji inače zabravljate da kažete prilikom predstavljanja, ili pitanja koja ste želeli da uputite poslodavcu, a nekako uvek vam smetnu s uma.

Prostorija u kojoj se nalazite

Izolujte se u prostoriju u koju narednih sat vremena niko neće moći da uđe i boravi osim vas. Proverite da nema buke, da su prozori zatvoreni zbog saobraćaja. Ono što je bitno jeste osvetljenje, jer bi trebalo da bude dovoljno dobro da poslodavac može jasno i lepo da vidi svog sagovornika. Nikako nemojte da budete na krevetu, već u udobnoj stolici. Osigurajte sebi jaku internet vezu kako bi razgovor tekao neometano i lagano. Voda za piće neka bude u blizini!

Prikladno oblačenje 

Bitno je da se obučete svedeno, kako biste ostavili utisak ozbiljne i osobe na koju budući poslodavci mogu da se uzdaju. Kosa neka bude uredna i čista. Za dame je bitno da šminka ne bude suviše napadna. Za mušakrce je bitno da budu uredno obrijani i uredne frizure. Iako je razgovor za posao putem interneta, svako u svojoj udobnosti, to ne znači da možemo da se prospemo po krevetu sa računarom u krilu i cigaretom u drugoj ruci. 

Oko veliko posmatra

Tokom online razgovora za posao, bitno je da kandidat održava kontakt očima i da ne zvera po sobi, podu ili u stranu, jer onda odaje utisak i ne tako preterano zainteresovanog kandidata. Takođe je bitno da se sedi uspravno, osmehnuti se s vremena na vreme je poželjno, kao i da se pružaju direktni i sažeti odgovori na postavljena pitanja.

Ostaje nam još da svima poželimo sreću!

Foto:pixabay.com