od sada ce da klizi

Od sad će da klizi

Superklizna ambalaža za kečap

Pripremila Janja Rešćanski

Koliko puta bacite polupraznu bocu kečapa, jer ne možete da doprete do dna? Tapkanje boce je zamorno i često besmisleno. Kečap neće, pa neće da iscuri… Zahvaljujući britanskim naučnicima, ovaj problem koji opseda savremenu potrošačku populaciju, uskoro će postati prošlost!

Razmaženo, potrošačko društvo opsednuto je pakovanjima. Što je lepše, proizvod se bolje prodaje. Kečap i majonez su sastavni deo ishrane takvog savremenog potrošača. Zamislite njegov stres kada bezuspešno lupka po dnu boce, sa nadom da će još koja kap dragocenog crvenog sosa biti na njegovom svežem tostu.

Kako bi smanjili tu tenziju i sprečili nervna rastrojstva dragih konzumenata kečapa, britanski naučnici su pronašli superkliznu ambalažu koja ne mora da se lupka, stiska i moli! Načinjena je po uzoru na biljku mesožderku. Sunđerasti listovi ove biljke su puni vode, te tako sprečavaju masne nožice insekata da se lepe za njih. Naučnici su posmatranjem ovog fenomena napravili superklizni materijal koji će moći da se koristi i u automobilskoj industriji, za pravljenje vetrobranskih stakala na koje se neće lepiti insekti.

Svojstva i tekstura ove ambalaže omogućava lakše kretanje tečnostima koji su bazirani na ulju i vodi. Koristiće se i za proizvode poput majoneza, meda i ulja.

Srpski potrošač ne haje mnogo za ove novine. Plastičnu bocu ne bacamo dok se ne isprazni, po principu- „Iseci nožem, pa pograbi”! Staklenu ambalažu „čačkamo” i to nam odlično ide od ruke. Nema bacanja! Ne daj Bože da poskupi i kečap, eto novog stresa.