kaučožderka

Kaučožderka

Bizarna ishrana

Žena koja obožava ukus kauča, boluje od retke zavisnosti jedenja PVC pene…

Amerikanka, Adel Edvards je shvatila da joj je potrebna stručna lekarska pomoć kada je njena, do tada tajna pasija, počela da izmiče kontroli.

Prvi svoj kauč zagrizla je u detinjstvu. Brak njenih roditelja je bio u krizi, te je to bio vrlo stresan i traumatičan period Adelinog života. „Imala sam deset godina kada sam prvi put probala ukus PVC pene iz nameštaja i neverovatno mi se dopao! Narednih dvadeset godina svakodnevno sam krišom jela penu kauča.” Ona tvrdi da čak petnaest puta na dan prezalogaji po nešto od nameštaja.

„Prošle godine, pojela sam sedam kauča. Doktori su mi rekli da će me ova vrsta zavisnosti potpuno ubiti ukoliko se ne izlečim!”

Nakon konsultacije sa lekarima, postala je svesna da joj je zdravlje vrlo ugroženo. Naime, njena creva bi mogla eksplodirati od ove grozne, oralne navike. Kaže da ju je ova vest otreznila i veoma uplašila. Nekoliko puta je probala da se odrekne ove bizarne zavisnosti, ali bezuspešno. Adel pati i od hroničnog zakrčenja creva, koje su posledica njenog prejedenja PVC materijalima, te je čest pacijent lokalne bolnice.

Nažalost Adel nije usamljen slučaj. Smatra se da je ovaj sindrom rasprostranjen širom planete. Ovakvu čudnu potrebu za „degustacijom” nameštaja mogu da razviju svi ljudi bez obzira na godine. Najizraženiji je kod trudnica i dece koja imaju poteškoće u razvoju.

Oboleli od ove bizarne bolesti osećaju opsesivni nagon za nejestivim stvarima. Lekari ovaj sindrom nazivaju Pica, a pored PVC materijala, zabeleženi su slučajevi jedenja gline, peska, kreča, stakla, prašine, krede… Smatra se da su joj vrlo sklone osobe koje boluju od anemije, kakav je slučaj sa Adel, ili nekog drugog poremećaja u metabolizmu.

Nažalost, ovaj sindrom se veoma teško leči. Terapije su dugogodišnje i potrebno je mnogo volje i samokontrole kako bi se ovaj problem prevazišao.

Foto: Tijana Janković