Puls informacija

Pratite vesti na internetu na pravi način

Praćenje informacija preko interneta, umnogome je olakšano od kako je uveden RSS (Really Simple Syndication) standard. Ako ste korisnik jednog od naprednijih pametnih telefona (iPhone ili Android), sigurno na svom telefonu imate podešen barem jedan RSS kanal vašeg omiljenog izvora informacija…

Navedeni mobilni uređaji, često imaju preinstaliranu aplikaciju koja može da odgovarajuću RSS adresu, predstavi kao listu objavljenih vesti. Integrisano predstavljanje ovih informacija je prilično rudimentalno, čime se često korisnici i odbijaju od same informacije. Danas, nije dovoljno samo da imate privlačan naslov već i način na koji je ta vest objavljena.

Frustrirani tom jednostavnošću, kojom se gubi privlačnost objavljene informacije, Akshay Kothari and Ankit Gupta, kreirali su svoje rešenje “Pulse” aplikaciju. Ova aplikacija je prvenstveno bila završena za 10 nedelja u okviru njihovog školovanja na Stanford Univerzitetu. Nakon predstavljanja, na “App store”-u, “Pulse” postaje jedna od najčešće preuzimanih aplikacija i tada je rođena kompanija “Alphonso Labs”.

Pulse aplikacija - Top vesti

Trenutno, aplikacija je dostupna za iPhone, iPad i Android mobilne uređaje i potpuno je besplatna. Osim svoje dostupnosti, aplikacija je i veoma jednostavna za upotrebu – sve što je potrebno je da izaberete koje vesti želite da pratite i na kojoj strani želite da te informacije budu predstavljene. Izbor dostupnih kanala informacija podeljen je u četiri kategorije: predloženi kanali, pretraga kanala po nazivu, ručno dodavanje kanala ili povezivanje sa vašim Google Reader nalogom (gde ste već izabrali RSS kanale). Vesti mogu sortirane na pet posebnih stranica pa na taj način možete i grupisati informacije po vašem nahođenju. Takođe, svaka stranica može nositi naziv kakav želite.

Osvežavanje vesti se može podesiti da bude na svakih sat vremena, tri sata, šest sati ili jednom dnevno. Takođe, neizostavna je mogućnost deljenja vesti putem direktne veze sa Facebook i Twitter nalozima. Takođe, iste informacije možete deliti i putem drugih aplikacija koje su u tom momentu instalirane na vašem mobilnom uređaju.

Pulse aplikacija - podeli sa drugima

Kako je predstavljanje informacija najbitnija stavka kod “Pulse” aplikacije, onda i ne čudi što sama informacija može biti prikazana na dva načina: kao RSS vest ili baš kako ona izgleda na internet sajtu. U svakodnevnoj upotrebi, “web” prikaz ćete veoma retko koristiti, jer osim boljeg i lepšeg prikaza vesti, informacija će biti brže prikazana, jer se manje podataka “skida” sa interneta. Ukoliko želite da pogledate prethodnu ili narednu vest, dovoljno je da prstom pređete sa jedne na drugu stranu ekrana i na taj način “prelistate” vesti.

Pulse aplikacija - pregled vesti

Za razliku od iPhone i iPad verzije, Android verzija “Pulse”-a je bogatija za još jednu stavku – vidžet. Na glavnom ekranu, možete dodati jednu od dve verzije vidžeta, mali i veliki. Jedina razlika između ova dva vidžeta, pored prostora koji zauzima na ekranu, je u tome što veća varijanta vam daje mogućnost da pročitate početni deo teksta i na taj način odmah možete proveriti da li vas ta vest interesuje ili ne. Naš predlog je veći vidžet, ukoliko imate prostora na svom početnom ekranu.

Aplikaciju možete besplatno preuzeti sa Android market-a ili sa App store-a.

[appbox appstore 371088676]

[appbox googleplay com.alphonso.pulse]