Biznis u ruci – Nokia E6

Nokia se ponovo vraća u biznis vode

Nokia je uvek bila sinonim za biznis telefone. 2008. godine, kada su predstavili model E71, taj epitet su samo potvrdili. I dan danas, model E71 se smatra jednim od najboljih Nokia telefona u biznis segmentu. Sve do sada…

Iako je E71 samo jedan u nizu modela iz E serije, svojim dizajnom i upotrebljivošću, zaslužio je da se o sličnim telefonima govori kao modelima “pre” i “posle” E71. Nakon ovog modela, predstavljeni su E52, kompaktni biznis telefon, i E72, direktan naslednik biznis ikone. Ali, ni E52 ni E72 ne doživljavaju slavu svojih prethodnika. Da li je razlog to što je E71 previše kvalitetan telefon, pa nije bilo potrebe da se menja novim modelom ili je E72 bio previše slab model da bude punokrvni naslednik, sada više i nije bitno. E6 dolazi i od njega se mnogo očekuje.

Nokia E6 - biznis telefon

Model E6 se u dizajnerskom smislu vraća osnovi koju nosi E71, ali kombinuje i eleganciju modela C7 (posebno je primetna sličnost na “leđima” oba telefona). Samim tim, već je osvojio naše simpatije, naročito u crnoj varijanti. Telo je metalno, sa posebno izbočenim delom koji okružuje kameru od 8 mega piksela sa punim fokusom.

Pored svog dizajna, ovaj model je specijalan i po još nečemu. Prvi put, Nokia kombinuje ekran osetljiv na dodir sa “qwerty” tastaturom, a da nije u pitanju slajer mehanizam. Rezolucija slike od 640×480 piksela je više nego dovoljan na kapacitivnom ekranu veličine 2.46 inča, izrađenom od ojačanog stakla radi veće izdržljivosti. Kao što je i očekivano, ovaj model podržava USB 3.0 vezu sa računarom, ali i 802.11n vezu sa bežičnim mrežama. Ukoliko ste korisnik nekog od skupljih starijih multimedijalnih Nokia modela (N96 npr.), obradovaće vas i informacija da E6 poseduje i TV izlaz uz upotrebu odgovarajućeg kabla.

Nokia E6 - biznis telefon

Sa integrisanom podrškom za sve E-mail naloge, sa posebnim akcentom na Microsoft Exchange protokol, podrškom za za Microsoft Office formate, Sharepoint i Office Communicator (zahvaljujući sada već jakoj vezi sa Microsoft-om) i memorijom od 8 GB i podrškom za microSD kartice kapaciteta do 32 GB, ovaj model se može smatrati pokretnom kancelarijom.

Ovaj model je za evropsko tržište planiran za drugo tromesečje, a na američkom tržištu očekuje se u trećem tromesečju.