McLaren P1 back

McLaren P1 – nije za svakoga

Naslednik legendarnog F1TM modela, model P1TM predstavljen je na Ženevskom salonu automobila. Ipak, nakon predstavljanja, inženjeri McLarena imali su pune ruke posla da dostignu limite ovog modela. Upoznajte McLaren P1TM.

Iako je prethodni model F1TM sam po sebi bio čudo automobilske industrije, inženjeri McLarena su vredno radili na novom modelu, koji ponovo pomera granice. Ubrzanja od 0 – 100 km/h za manje od tri sekunde, ubrzanje do 200 km/h za manje od sedam sekundi, a do 300 km/h za ne više od sedamnaest sekundi unapred otkrivaju da je ovaj model “dovoljno” snažan za bitku među super-automobilima, kakav je npr. i LaFerrari.

Da bi se osigurala eksluzivnost ovog modela, pored svih tehničkih unapređenja i inovacija, ovaj model će biti proizveden u limitiranoj seriji od 375 komada. Sa svojom cenom od 866,000 funti, odnosno nešto preko milion evra, ovaj model će definitivno biti retkost na putevima širom sveta.

I pored svog sportskog dizajna i inženjerskih rešenja, 903 konjske snage i snažnog 3.8-litarskog V8 motora, ovaj model je namenjen kako sportskoj vožnji na zatvorenim stazama tako i regularnoj uličnoj vožnji. Zahvaljujući veoma lakom kokpitu od ugljeničnih vlakana (carbon fiber), uz ovako veliku snagu motora, velike brzine se lako postižu. Naravno, maksimalna brzina je elektronski limitirana na 350 km/h.

Posebna specifičnost ovog modela leži i u činjenici da se ovaj model može voziti u režimu bez emitovanja štetnih gasova, s obzirom da se tada može koristiti samo pomoćni električni motor. U vožnji pri prosečnoj brzini od oko 50 km/h, može se preći i do 20 km sa jednim punjenjem baterija.

Ovaj model će se proizvoditi u novom postrojenju McLarena, u Woking-u, Surrey, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Foto: McLaren