Screen Shot 2017 01 31 at 14.54.13

Olli minibus prevozi putnike bez vozača

foto: YouTube screenshot

Polako ali sigurno dolazi vreme, slično ono poput mnogih sifi-aj filmova, u kojima se putnici voze gradom bez da upravljaju vozilom. Upoznajte Olli-ja, simpatični električni minibus, koji može komotno da preveze dvanaestoro ljudi, i to bez vozača!

Minibus se približava stanici, otvaraju se vrata, vozača nigde, vi se smestite na slobodno sedište i uživate u vožnji. Ovakav scenario nam donosi budućnost.

Mali i šarmantan Olli je težak oko jednu i po tonu i za sada je u stanju da razvije brzinu od 20 km/h. Svoje putnike može da preveze nekih pedeset kilometara, tačno onoliko koliko mu dozvoljava baterija pre nego što se istroši. Minibus je opremljen LIDAR tehnologijom, kamerama i senzorima, pa je zbog toga u stanju da prikuplja različite informacije oko sebe, između ostalog i da samostalno preveze putnike do utvrđenog cilja.

Za sada, prvi Olli se nalazi na ulicama Merilenda i njega nadgleda operater u slučaju da se dogodi neka nepredviđena situacija.

Dogovoreno je da u slučaju neplaniranih incidenata u saobraćaju, svu odgovornost na sebe preuzme proizvođač minibusa Olli-ja.

Planirano je da se Olli najpre, zbog svoje ograničene brzine, koristi kao vozilo za obilaženje turističkih znamenitosti i kao jedna od usluga u velikim turističkim kompleksima.

Olli je pobrao simpatije sa naše strane, da li se vama dopada?