glass10

Google Glasses – poznati tehnički detalji!

Google Glasses je jedan od najinteresantnijih gedžeta 2012. i 2013. godine. Sada je poznato i šta “pokreće” ove “naočare”. Tehnički detalji u nastavku…

Već je bilo poznato da Google Glasses sadrže kameru, bežičnu vezu sa drugim Android uređajem (telefon ili tablet) i da je slika koja se vidi uporediva sa ekranima koje gledamo skoro svakog dana. Ali detalji nisu bili poznati do sada:

  • Po ergonomiji, odgovaraju svima uz tri para jastučića za nošenje.
  • Slika u visokoj rezoluciji koja je uporediva sa ekranom od 25 inča na udaljenosti od 2,5 metra.
  • Kamera od 5 megapiksela koja može da snima video u 720p rezoluciji (Samsung Galaxy Nexus ima sličnu kameru).
  • Zvuk se vibracijama prenosi preko kosti lobanje do uha (nema zvučnika – zvuk čuje samo korisnik “naočara”).
  • 12 GB dostupne memorije za skladištenje + direktna veza sa Google Drive servisom (do 16 GB prostora)
  • Baterija – predviđeno je da će izdržati ceo dan uz “normalno” korišćenje.
  • Kompatibilnost – bilo koji telefon koji ima ugrađen Bluetooth čip, dok MyGlasses Android aplikacija podržava sve verzije Android platforme od 4.0.3 pa naviše (GPS i SMS rade samo sa ovom aplikacijom).

Najavljeno je da će “Explorer” verzija ovih “naočara” biti podeljena u narednom periodu svima koji su izabrani da budu prvi koji će ih koristiti. Do sada, uglavnom su ih koristili retki novinari i oni sa velikim privilegijama. Biće zanimljivo čuti i videti na koji način će se koristiti u stvarnom svetu, nadajmo se, bez velikog uticaja Google-a.

Uporedo sa “naočarima”, Google je objavio i programerski kôd koji će poslužiti programerima i razvojnim timovima da kreiraju nove ali i adaptiraju postojeće aplikacije za rad za Google Glasses.

I za kraj jedan mali savet, ako primetite nekog ko nosi neke čudne “naočare” poput ovih, vodite računa kako se ponašate pred njima – možda je snimanje uključeno, a vi ćete uskoro postati Internet senzacija. Ako ste zaboravili kako upotreba izgleda, pogledajte video na kraju teksta.

Foto: Google Glass on Google+