Twitter

Koliko kratka misao može biti

Kada se pojavio 2006. godine, mnogi nisu razumeli njegovu svrhu. I danas, mnogima njegova funkcija nije baš najjasnija…

Sam servis je zamišljen kao mikro blog sa jednim ključnim ograničenjem po kome je Twitter i najpoznatiji – sve mora da stane u 140 karaktera. Ovo ograničenje je bilo predmet mnogih rasprava, osporavanja i upoređivanja sa klasičnim SMS-om. Ali na kraju, prihvaćeno je kao izazov, kako da se misao pretoči u tako kratku formu.

Kako se ovaj servis sve više prihvatao, tako je i njegova funkcija mikro bloga dobijala novu upotrebnu vrednost. Kako je danas više nego očekivano da svi imaju profil na Facebook-u, postoji mali broj ljudi koji to nemaju. Oni upravo koriste samo Twitter kako bi sa svojim prijateljima podelili svoje misli i ideje, ali i zanimljive Internet adrese.

Osim što je ovaj servis dostupan preko svoje desktop varijante, sve više se tvituje upotrebom mobilnog telefona. Samim tim i ne čudi što seTwitter danas smatra i Internet SMS-om.

Da biste lako i jednostavno prisupili svom nalogu i tvitovali, odavno smo prevazišli mobilnu stranicu Twitter-a i prešli na posebne aplikacije za ove potrebe. Skoro za sve mobilne platforme, postoji barem jedna Twitteraplikacija. Za Android, postoji ih nekoliko od kojih izdvajamo njih par.

Ukoliko ste zainteresovani da vaša Twitter aplikacija izgleda lepo, predlažemo vam Plume kao klijenta koga obavezno morate barem probati. Osim Twitter naloga, Seesmic i TweetDeck vam omogućavaju da kroz jednu aplikaciju pratite i dešavanja na vašem Facebook “zidu” ili čak da dodate svoj Foursquare nalog. Ovim aplikacijama svoj Internet društveni život možete držati pod potpunom kontrolom sa jednog mesta.

Jedan od jednostavnih Twitter klijenata koji je najčešći na Android telefonima jeste TwitDroid. Za razliku od već navedenih, ovaj klijent ima jednu specifičnost koja je od skoro uvedena – “live view”. Ova opcija vam omogućava da bez napuštanja klijenta, pogledate šta se nalazi iza Internet adrese ili adrese slike koja se nalazi u twittu.

Pored navedenih, postoji i Twitter zvanična aplikacija, ali vam ona, pored originalnog Twitter okruženja, ne nudi mnogo prednosti.
Ukoliko imate nalog na ovoj “društvenoj” mreži, preuzmite jednu od navedenih aplikacija i olakšajte svoju komunikaciju sa svojim “pratiocima” na Twitter-u. Ako do sada niste kreirali nalog, ovo vam je dobra prilika da to barem probate.

Možda je ovo pravi način komunikacije za vas.