zene bolje podnose kolaps u saobracaju 11

Žene bolje podnose kolaps u saobraćaju

Muškarci slabiji sa živcima

Gužve u saobraćaju predstavljaju pravi košmar za sve vozače. Do kolapsa u saobraćaju obično dolazi rano ujutro kada ljudi kreću na posao ili u podne kada se vraćaju sa posla, fakulteta, puta… U trenutku kada se zateknete u kolapsu, nema spasa. Ostaje samo stpljenje na našoj strani.

Koji pol bolje podnosi pritisak gužve i prave bujice automobila pred sobom i iza sebe?

Naučnici su ustanovili da nežniji pol lakše podnosi celu situaciju za razliku od muškaraca koji veoma burno reaguju. Pored toga što većina muškaraca poteže za izduvnim ventilom poput sočnih psovki, oni su i dalje pod velikim stresom. Muškarci u takvim situacijama često izviruju, pa i izlaze iz svog vozila, psuju, udaraju rukama po volanu, a neće se mnogo razmišljati da upotrebe sirenu i bukvalno „sednu” na nju.

Saobraćajne gužve nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, pa ni pripadnice nežnijeg pola. Ali one su mnogo smirenije kada se zateknu u ovakvim okolnostima. One će prokomentarisati gužvu i nastaviti sa ćaskanjem u slučaju da imaju suvozača kraj sebe, odvrnuti radio i zapevati ili jednostavno se dopisivati preko mobilnog telefona.

Naučnici izraženiji stres kod muškaraca objašnjavaju činjenicom da su oni jači pol i smatraju da je njihova obaveza da se uhvate u koštac sa problemom i da ga reše. Međutim, u vozilu ne mogu da reše problem i delaju pa se iz tog razloga osećaju besno poput risa. A tu je i pritisak kašnjenja na određeno mesto, jer niko ne voli da kasni satima.

foto:publicdomainpictures