ID 100281572

Placebo i nocebo efekat

Da li ste nekada čuli za drugu stranu placebo efekta? To je potpuno otkrovljenje i bitna informacija za ustvrojstvo naših života.

Odavno poznat fenomen, o neverovatnoj sposobnosti uma, je placebo efekat. Danas opšte poznat i popularizovan, ukazuje nam između ostalog i na snagu našeg uma i biva automatski podstrek za jačanje sopstvene volje.

Kako je nastao placebo?
Reč placebo dolazi iz latinskog jezika i znači udovoljiću od placeo ja udovoljavam, a prvi put se pominje u latinskom prevodu Biblije. S početka 19. veka reč placebo ulazi u medicinski leksikon Hupera i Kvinsija, gde zapravo predstavlja lek koji je napravljen tako da više udovolji pacijentu, nego da ovaj ima koristi od njega. Prvi put biva definisan u časopisu „Lanset“ 1920. godine, kada je T. C. Grejvs napisao da placebo efekat lekova ima stvarni psihoterapeutski efekat. Danas se placebo efekat koristi u ispitivanju efikasnosti dejstava novih lekova i tretmana.
Odnos prema ovom fenomenu je varirao, od pozitivnih pogleda do straha i skepse, međutim, činjenično stanje je takvo da mu nisu svi podložni, niti da na isti način svi reaguju, odnosno njegovi efekti variraju u zavisnosti od vrste simptoma.

Poznato je da pod uticajem stresa naš imunitet slabi, a samim tim smo podložniji različitim bolestima. I čitava ova priča stoji kad su u pitanju zdravstveni problemi, međutim, kada bi kroz ovaj efekat sagledali sposobnost našeg uma i okrenuli se tom potencijalu otkrili bi ogromnu snagu (kojoj zapravo treba dati pravo usmerenje).

Zapravo, kako pozitivan tako i negativna stav prema životu i svemu oko njega utiče na nas. S obzirom da je čitava priča mnogo šira o učinku pozitivnih i negativnih misli, neophodan je jedan holistički prstup, koji ukazije da se isto odražava i projektuje na naše zdravlje, međuljudske odnose, poslovnu perspektivu, pa tako i na sve ostale aspekte naših života. Pozitivan stav izvlači nas iz mračnih i depresivnih trenutaka, i to možemo nazvati pozitivnim učinkom placebo efekta. Međutim, potpunim obrtom placebo efekta dobijamo tzv. nocebo efekat, koji zamislite šta sve može proizvesti, negativnim mislima.

Od vajkada, kroz različite religije i sisteme verovanja propagira se vera i pozitivan stil mišljenja. Danas, takođe, kroz popularnu literaturu različitog karaktera propagira se na raznolike načine. Različiti su pristupi i tehnike, ali je suština ista, naš pogled na svet nas oblikuje. Otuda i izreka “Kakve su ti misli takav ti je život.”.

Savremena nauka promoviše i potvrđuje ovu priču o nadmoći uma nad materijom. Snaga našeg uma je toliko jaka da zaista takve stvari i priziva, a kasnije i realizuje. Upravo zbog svega toga neophodno je ustrojstvo uma na pozitivan smer.

Mi smo odgovorni za sve ono što nam se dešava, da li ćemo biti srećni ili ne, zdravi, uspešni… ili ne. Bitno je znati da se svaka misao odražava na naše telo i um, a verovanje igra ključnu ulogu u ustrojstvu vašeg sveta i života.

foto:freedigitalphotos.net