OlympicMarmotImageFromNPS

Dan mrmota                                                                 

Svake godine, na 2. februar, turisti iz celoga sveta pohrle u Pensilvaniju, u gradić Panksatoni kako bi proslavili „Dan mrmota“.

Amerikanci veruju da je ponašanje mrmota, životinjice koja zimu provodi u hibernaciji, merodavno i vrlo precizno. Silan narod se svake godine sjati i čeka da glodar izađe iz svoje jazbine.

Mrmot Fil je ove godine izašao i brzo se vratio da još malo odrema. Time je pokazao da će zima trajati još šest nedelja.

„Dan mrmota“ je postao proslavljen nakon istoimenog filma iz 1993. godine, sa Bil Marejem i Endi Mekdauel u glavnoj ulozi. Tako je maleni krzneni meteorolog postao planetarno poznat.

Ovaj dan je još jedan od praznika sa dugom evropskom tradicijom. Reč je o Sretenju Gospodnjem koji u katoličkim i protestantskim zemljama pada 2. februara i naziva se Kandelora (Candelora, od latinskog Festum candelarum, što znači: praznik sveća).

U Italiji se Kandelora smatra poslednjim danom zime. Ovoga dana se predskazuje vreme. Po verovanju, ako padne sneg ili kiša-prestaće zima, a ako grane sunce-biće još četrdeset dana zime. Na ovaj praznik se osveštavaju sveće, koje se čuvaju u jastucima i pale samo u slučaju velikih nevolja.

U našoj tradiciji, Sretenje se praznuje 15. februara. Po tom datumu Srbi su od davnina tumačili vremenske prilike. Smatra se da se tada mečka budi iz zimskog sna. Ukoliko ugleda svoju senku-vraća se u jazbinu i nastavlja svoj san još šest nedelja koliko će još trajati zima, a ako ne ugleda (ako je tmurno, oblačno ili snežno vreme), predstoje nam topliji dani.

Mrmot Fil je rekao svoje prognoze. Ipak, sačekaćemo šta će mečka da nam kaže, a dotad ne dozvolite da vam svaki dan bude dosadan i monoton kao „Dan mrmota“.

foto public domain wiki