ID 100330769

Pravilo za srećan život

Iako smo odrasli u uverenju da je ćutanje zlato, i te kako je važno da progovorimo onda kada je to potrebno. Često su ćutanje i povlačenje pred tuđim negativnim ponašanjem i lošim namerama, razlog svih naših nezadovoljstava i nesreća. Možda pametniji popušta, ali to ne važi u svim situacijama.

Svaki put kada osetite da vas drugi ugrožavaju morate da odreagujete.

A kada smo ugroženi?

Onda kada nam neko uđe u lični prostor bez naše dozvole, kada nam nameće svoje mišljenje, manipuliše, laže, uskraćuje nam naše pravo, zahteva, u razgovoru često koristi imperativ, priča samo o sebi ili sve što govori i radi, čini u svoju korist.

Najlakše je sa ljudima koji nam nisu naročito bitni. Tada naše ćutanje i povlačenje, ne utiču negativno na nas. Probleme nam zadaju oni koji su na neki način vezani za naš život. Najčešće su to kolege, nadređeni, zatim rodbina i važni ljudi nama bitnih osoba. Kako smo prinuđeni da ih, ako ne svakodnevno, onda dovoljno često viđamo, osećamo se frustrirano, nestabilno i svakako ugroženo.

Iako ta ugroženost ne dovodi život u pitanje, svakako da utiče na kvalitet života.

Da biste uneli radost u svoj dan i osetili slobodu, sve one koji se ne ponašaju, ako ništa više, onda bar korektno prema vama, udaljite iz svog života. Niste dužni da trpite ničije uvrede, manipulacije, ironije, sarkazam….

Progovorite i budite jasni uvek kada osetite nečije loše namere!

foto:freedigitalphotos.net