posao 536

Radnici sa portfeljom

Tri u jedan

Sve je više onih firmi koje pojedinca obučavaju za više radnih mesta. Poslovna ”fleksibilnost” je odavno predviđana od strane ekonomista i sociologa. Neki su imali pozitivan stav o njoj, dok drugi veoma negativan.

Mnogi od nas i dalje imaju sliku u glavi o radnom mestu do kraja života, koje omogućava potpunu sigurnost. Međutim, po rečima stručnjaka ”posao za sva vremena” postaje prošlost. Tako samo nekolicina ljudi ima sigurnu karijeru. Ostali biće, i jesu, obučavani za više različitih poslova, čime se smanjuje trošak firme, odnosno broj zaposlenih.

Radnik sa portfeljom podrazumeva da ste, jednom rečju, Supermen.Međutim, normalno je da ne možete da znate sve, niti bi trebalo da se to očekuje od vas. Zato, ako vam na novom radnom mestu i ne posvete dovoljno pažnje, pitajte o svemu što vam je nejasno. U prvo vreme verovatno ćete da dopustite da vas ”trzaju” na sve strane, nagomilavaju vam posao kako bi vas ”uveli” u isti. Čim vas ubace u više različitih obaveza, sami ćete postati neko ko je sposoban za više radnih mesta, hteli vi to ili ne. Potrebno je samo da istrajete.

Nemogućnost da se usmerimo na jedno radno mesto dovodi do izbegavanja osećaja monotonije, što je dobro, a ono što je loše jeste poslovna nesigurnost i svakako haos u glavi.

Ipak, tako izgleda današnji svet. Ono što možemo da uradimo kako bi nam bilo bolje, jeste da učimo što više i pokušamo da svojim znanjem, trudom, umećem i lepim ponašanjem, nađemo svoje sigurno mesto. Takvi, u poslovnom svetu, postajemo dobrodošli.  Potrebno je da budemo otvoreni i uvek spremni za usavršavanje.

foto:  David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net