ID 100119121

Sačuvajte dobar glas!      

Postoje profesije u kojima je  osnovno „oruđe“ za rad glas. Njih nije malo: glumci, pevači, profesori, prezenteri, voditelji, novinari… Kao što je sportistima potrebno da poznaju mogućnosti svog tela kako bi izbegli povrede, tako je i „čuvanje dobrog glasa“, odnosno briga o glasnim žicama, vrlo nužna.

Promukao glas može da bude uslovljen prehladom,  virusom koji izaziva upalu grla, prekomernim opterećivanjem glasnih žica… Lekari tvrde da je i šaputanje podjednako stresno i opterećujuće  za glasne žice, baš kao i glasno pričanje, pevanje, navijanje… Kada smo prehlađeni ili promukli, najčešće šapućemo i nesvesno pogoršavamo stanje našeg glasa. Šaputanjem se glasne žice veoma naprežu i oporavak teče znatno sporije!  

Prvo i osnovno pravilo koje je potrebno da biste negovali „dobar glas“ je PRAVILNO DISANJE!

Mladi pevači, početnici, često se naprežu kako bi proizveli ton. Malo ko vodi računa o  tehnici pravilnog disanja. Disanje iz dijafragme je obavezno kako bi glas dobio potporu, odnosno kako bi se uobličio ton bez velikog pritiska na glasne žice.

Odreknite se cigareta i izbegavajte da budete izloženi duvanskom dimu. Provetravajte dom i radni prostor, vodite računa da što više vremena provodite na svežem vazduhu. Redovno usisavajte i čistite dom od prašine i grinja! Ustajali vazduh, buđ, prašina, dim iritiraju grlo i stvaraju ozbiljne probleme pogubne po zdravlje.

HIDRIRAJTE TELO DOVOLJNIM UNOSOM VODE! Izbegavajte alkoholna pića i napitke koji sadrže kofein jer oni pospešuju izbacivanje tečnosti iz tela, pa samim tim isušuju i glasne žice. Vodite računa da ne pijete ledenu vodu, pogotovo kada su velike vrućine!

RASPEVAVAJTE SE! Glasne žice su mišić koji se vežba! Raspevavanje je nužni ritual svih pevača. Trebalo bi da postane obavezan i za sve ostale profesije u kojima je glas „alat za rad“. Tako bi i predavači i prezenteri trebalo da se „uštimaju“ i raspevaju pred izlazak na scenu. Naučnici tvrde da je glasno zevanje odlično za raspevavanje. Glasovne vežbe poput ispuštanja raznih tonova, od niskih do visokih, su preporučljive kao i jednostavno „brmmm, brmmm“ (dečje oponašanje zvuka motora, vibriranjem gornje i donje usne), izgovaranje slogova „ma, me, mo, mi, mu“ uz naglašene grimase ili ponavljanje rečenice „idem u oazu“( tako da naglasite svako slovo ponaosob)… Primera je mnogo, izaberite one vežbe koje su vama najdelotvornije i neka one postanu vaš obavezni deo pripreme pred izlazak u javnost.

Izbegavajte prekomerno rabljenje glasnih žica. Ukoliko se nađete u bučnom okruženju, budite svesni da će nadjačavanje i vika samo naškoditi glasnim žicama.

Isti je slučaj i sa pevačima koji dugo pevaju „na suvo“, odnosno bez adekvatnog ozvučenja. Ovo je jedan od primera najčešćih profesionalnih „boljki“- uzročnik promuklosti, bola u grlu ali i polipa na glasnim žicama.

IZBEGAVAJTE JAKU I ZAČINJENU HRANU! Pred koncert ili javni govor  bi trebalo da se izbegava unos preterano slane, slatke i začinjene hrane, kao i gaziranih i alkoholnih pića. Opterećen stomak  jakom i začinjenom hranom može da izazove „vraćanje“ želudačne kiseline u grlo.

IZBEGAVAJTE KONTAKTE SA HEMIKALIJAMA! Agresivna pasta za zube ili tečnost za ispiranje usta mogu oštetiti glasne žice. Hemikalije koje su u sastavu sredstava za higijenu često mogu da izazovu iritaciju grla! Rastvor napravljen od morske soli i vode odlično zamenjuje agresivne tečnosti za ispiranje usta.

„Dobar glas-teško se stiče, a lako se gubi“ – nije samo starinska fraza, postulat iz udžbenika morala i etike, već i vrlo primenjiva, bukvalna poruka, koja nas obavezuje da budemo odgovorni prema svom talentu i  pravilno održavamo „higijenu glasa“.

foto:freedigitalphotos.net