logo trznica 5

Kolarac na Petoj tržnici ideja

Muzej grada Beograda od 2011. organizuje manifestaciju „Tržnica ideja” sa ciljem da se uspostavi kontinuirana saradnja između predškolskih ustanova i škola, s jedne i ustanova kulture, s druge strane, koristeći baštinu kao obrazovni resurs a muzeje kao mesta za učenje. Očekujemo vas na druženju i zajedničkom učenju i odrastanju kroz igru u Etnografskom muzeju u Beogradu u petak, 30. marta 2018, u periodu od 10 do 16 časova. Ulaz je slobodan.

Na ovogodišnjoj „Tržnici ideja”, čiji je domaćin Etnografski muzej u Beogradu, predstaviće se 28 ustanova kulture i organizacija koje se bave edukacijom dece i mladih: Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti – Beograd, Muzej primenjene umetnosti, Muzej vazduhoplovstva – Beograd, Muzej Jugoslavije, Muzej grada Beograda, Istorijski muzej Srbije, PTT muzej, Muzej afričke umetnosti: zbirka Vede i dr Zdravka Pečara, Muzej nauke i tehnike, Prirodnjački muzej, Etnografski muzej u Beogradu, Narodni muzej Kikinda, Galerija slika „Sava Šumanović” Šid, Zavičajni muzej Knjaževac, Kulturni centar Beograda, JP „Beogradska tvrđava”, Zadužbina Ilije M. Kolarca, Biblioteka grada Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Narodna banka Srbije, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Francuski institut u Srbiji, Studio – centar za kulturnu edukaciju, Bazaart, Grupa 484, Kulturno-obrazovni centar „Radionica pod otvorenim nebom”.

Tokom celog sajamskog dana posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa raznovrsnim edukativnim programima kroz štampane i video materijale učesnika, da razgovaraju sa predstavnicima ustanova kulture, dogovore konkretnu saradnju i oprobaju se u: crtanju omiljenog lika iz bajke; izradi optičke igračke taumatrop; prepoznavanju bajke na osnovu ilustracije; proučavanju ishrane kikindske sove; pripovedanju priča uz pomoć vizuelnih rekvizita; pisanju starim pismima (hijeroglifi i glagoljica); slaganju priče po redosledu događaja; demonstraciji rada uređaja za animaciju; izradi srednjovekovnog nakita; uočavanju i opisivanju detalja na umetničkim slikama; izradi letilica od papira; ukrašavanju kecelja etno motivima; slaganju slagalica (fotografije starog Beograda i Zemuna, reprodukcije slika Save Šumanovića, biljke); bojenju šara sa pirotskih ćilima; dizajniranju kostima iz 19. veka; fotografisanju sa glumicom u liku kneginje Julije; pisanju i slanju pisama i razglednica; izradi životinja origami tehnikom; ukrašavanju afričke maske Đivara; izradi mapa uma u obliku postera ili makete od plastelina; poziranju i fotografisanju sa avijatičarskim kacigama; rešavanju kvizova i enigmatskih zadataka, igranju društvenih igara i igara memorije (junaci dečje književnosti, poznata dela dečje književnosti) i brojnim drugim zanimljivostima.

Manifestacija „Tržnica ideja” otvorena je i za individualne posete, a ponuda programa odnosi se na uzrast od 3 do 18 godina.