coffee 2589167 1280 1

Nesnosni, i kako da ih tolerišete

“Da lepa reč gvozdena vrata otvara”, slušamo još od ranih nogu. Postavlja se pitanje kako se ponašati prema kolegama na poslu, koji ne zaslužuju vašu pažnju i ljubaznost? Da li je u redu da postanemo jedni od njih ili je pametno da se držimo svojih stavova i idemo napred, ljubazni i fini?

Svi koji rade u kancelariji po osam sati dnevno, vrlo dobro primete i lepe ali i one loše navike i osobine kolega sa posla. Jedni će da pričaju preglasno i neće mariti za buku koju proizvode, drugi će svoje intimne stvari deliti preko telefona bez obzira na vašu prisutnost, oni treći će sa vremena na vreme neki problem da prebace vama i reći da niste organizovani.

U jednom trenutku vam dođe da prasnete i da svima kažete gde da idu a to nije novi kafić iza ćoška! Znate, već šta.

Prema nedavnim istraživanjima, koja su sprovedena u Madridu, ustanovljeno je da potrebno da naučimo da tolerišemo i one nesnosne i nevaspitane osobe oko nas. U istraživanjima su učestvovali zaposleni u kancelariji kompanije Koka-Kole. Oni su na nedeljnom nivou dobijale ankete, koje su popunjavali a ticale su se njihovog zadovoljstva na poslu, odnosu prema finim i prema ne tako finim kolegama. Na kraju je pobedila ljubaznost. Svi učesnici su se složili da ljubaznost ne prolazi neopaženo. Zahvaliti se, poželeti lep vikend, skuvati kafu, pomoći kada je kolega u poslu do guše, sve se to boduje i beleži.

Praksa ljubaznosti i finoće su zarazni i širi se među ostalim kolegama, koji su poznati kao teški i bezobrazni.

Mnogi će se pitati zašto je potrebno da se bude prema nekom fin, ako je opšte poznato da je osoba „kreten“ po prirodi?

Odogovor je vrlo jednostavan. Budite bolji čovek zbog sebe, jer tako razmišljaju samouvereni, vredni i kvalitetni ljudi!

 

foto: pixabay.com