najteza iskustva imaju svrhu 260

Najteža iskustva imaju svrhu

Negativno pretvorite u pozitivno

Nema poboljšanja niti srećnijeg života ako iz svega lošeg što smo proživeli ne izvučemo nešto pozitivno. Čovek emocionalno biće sklono patnjama, mora da nauči kako da se izbori sa teškim danima. Samo jake ličnosti sposobne su da donesu prave životne odluke i ostvare želje po svojoj meri…

Bolji postajemo samo ako neprestano učimo od sebe i drugih. Menjati se na bolje znači biti na pravom životnom putu. Posle teških emotivnih momenata (bilo da su prouzrokovani poslom, ljubavnim odnosom, prijateljstvom, porodicom…) skloni smo patnjama iz kojih izlazimo slabiji. Ipak svaki pad bi trebalo da shvatimo kao nešto što je moralo da se desi tokom našeg samoostvarenja. Da li će nas neko, nešto razočarati, zavisi od naših očekivanja, želja, volje ali i tuđeg karaktera, različitih okolnosti. Ono što nas najviše nagoni na greške jesu nestrpljenje i usamljenost, kao i neprihvatanje činjenice da teško možemo da promenimo druge bez njihovog pristanka.

Nkoga ne možete da menjate bez njegove volje. Loš šef će biti takav ako to želi, loš ljubavni partner se neće menjati ako mu mentalni i duhovni sklop to ne dozvoljavaju. Roditelji bez pažnje, ili oni sa preteranom pažnjom, ostaju takvi celog života…. jedino što možemo da uradimo jeste da iz svega toga izvučemo znanje, iskustvo i tako shvatimo životnu raznolikost. Posle lošeg perioda svi treba da težimo tome da postanemo jači, bolji i sigurniji u sebe.

Da ne bismo doživeli ogromne padove, prvo moramo da znamo da li smo izabrali pravu želju. Prava želja je ona zbog koje osećamo veliku sreću kad zamislimo da smo uspeli u tome. Onda da ne bismo slučajno zalutali i otišli mnogo u maštu, moramo da saznamo kakve su naše mogućnosti. Istina je da je sve moguće, ali čovek ipak mora da se vodi intuicijom, zdravim razumom i da da iskrene odgovore sebi.

Osim zbog nerealnih želja (da postanete pevač ako nemate sluh, glas, igrač ako nemate ritma, računovođa ako ne znate da računate), do neuspeha i razočaranja može da dođe i ako mislimo da vredimo mnogo manje. Kada u sebi nosimo veliku snagu, veštinu, moć, znanje, emociju, koje ne cenimo sigurno da ćemo biti na gubitku. Bilo da je u pitanju posao kojem se posvećujemo i koji mnogo želimo, osoba koju volimo, izgled koji želimo da postignemo, sve možemo da dovedemo do željenog maksimuma ukoliko verujemo u sebe.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Velika očekivanja. Želje i očekivanja su u proporciji. Što je želja veća, raste i očekivanje. Istina je da snagom svojih misli možemo da dobijemo ono što želimo. Ipak mnogi omanu upravu u nesposobnosti da misle samo o onome što žele, već u sve to ubace i svoje strahove. Zamislite samo kako biste radili na svojoj želji kada ne bi bilo straha. Pozitivni nasmejani i puni snage, a uspeh je u tom slučaju zagarantovan. Zato radite na smanjenju svih misli koje vas plaše. Velika očekivanja nas upravu i uvode u velike srahove. Zato želite nešto snažno, ali bez očekivanja koja nas uvode u vremenskih ograničenja, nestrpljenje…

U velikoj teškoći odlučite se za stručnu pomoć. Emotivni pad koji uključuje nedostatak volje, nemogućnost da donosimo pravilne odluke, krenemo dalje govore da smo predugo nosili teret na svojim leđima i da nam život nije bio po volji. Nema razloga da se u tom slučaju ne obratite stručnom licu i počnete sa razgovorima koji će vam omogućiti da od svega negativnog, izvučete pozitivno i dobijete jasnu sliku vaše sreće. Bitno je i da imate iskrenog prijatelja, sa kojim ćete da podelite nevolju, ali nije nemoguće da se desi da vam njegova subjektivnost zasmeta. Biće vam potreban neko ko mnogo objektivnije gleda na vaš život.

Ukoliko mislite da možete sami da svoje negativna iskustva pretvorite u pozitivna, ne čekajte ni minutu. Trudite se da loš dan ublažite prijatnim dešavanjima, aktivnostima koje vam odgovaraju, zbog kojih se dobro osećate, a i sviđa vam se kako utiču na vaš izgled. Nastavite druženje sa prijateljima, ljudima iz vašeg sveta. Radujte se sa njima i delite lepe vestima, iskustva, saznanja… Shvatite da je  i najteže iskustvo tu da vam pomogne da se ostvarite. Učite što više i ne odustajte od sebe i onoga što želite.

Izgradite jasnu sliku svog cilja i idite ka njemu, bez straha i sumnje, a tužnu prošlost pretvorite u znanje i oruđe za kreiranje sadašnjosti po meri.

Foto: Master isolated images @ FreeDigitalPhotos.net