slusaj kad ti govorim 745

Slušaj kad ti govorim

Deca, korpe za loše emocije

Život sa roditeljima, kako kažu, u proseku, traje do tridesetpete godine. Do danas je kod nas očuvan tradicionalni običaj, da muškarac dovede ženu u kuću roditelja. Pa bilo da ste oženjeni, udati ili slobodni, u zajednici sa roditeljima stvari nikada nisu potpuno spokojne i rešene.

Dođe dan kada ste ponovo veoma važni svojim roditeljima. To se uglavnom desi oko vaše tridesete godine i traje do kraja njihovog života. Rana mladost puna bunta, noćnih izlazaka, druženja, lakše podnosi roditeljska prigovaranja, koja su za to doba normalna i očekivana. Kada završite fakultet, a i ostanete u kući sa roditeljima, sve postaje mnogo gore. Od deteta za koje su brinuli i za koje su živeli, pretvarate se u nemir i teret. Postajete neko ko bi trebalo da trpi i sluša svaku njihovu želju, misao. Može da se desi da vam kažu kako ste dužni da vratite sve ono što su oni učinili za vas. Ako ne pomenu ovako nešto, onda makar kontrolišu vaše izlaske, upadaju u sobu bez kucanja. Prate svaki vaš korak i brinu za vašu budućnost. Bitno im je kad dolazite kući, da li ste jeli, da li vam je toplo, hladno… Ako vam se ovako nešto dešava, potpuno je normalno za nenormalnu situaciju u kojoj se nalazite, a to je ”život sa roditeljima”.

Mnogi roditelji se ponašaju previše usmereno, upravo iz razloga jer im je potrebna samoća, mir i nemaju strpljenja da budu roditelji svakog dana. Kako su prinuđeni da vas ”trpe”, pokušavaju da sve izgleda normalno i baš kako treba. Zapravo njihova želja je da budete srećni i zbrinuti, sposobni da sami opstanete, šo pre odete, pa u svom delovanju i preteraju. Čekaju dan kada će vas videti samo na nedeljnom ručku i velikim praznicima. Ipak, ovo nije realnost u našoj zemlji. Tako dolazi do stvaranja sve većeg broja zabrinutih i prebrižnih roditelja, kao i nesrećne dece od trideset godina. Ako živite samo sa jednim roditeljem, njegova usamljenost, može da bude veliki problem za vas. Iz straha da ćete ga i vi napustiti pretvara se u tužnu osobu, što veoma utiče na vaše psuhičko stanje.

Kako je životna energija roditelja u opadanju i kako nemaju preterana interesovanja za akcije prema drugim ljudima, stvarima, događajima, u njihovoj kući, vi ste im jedina zabava. Njihov dan je usmeren na vas. Retki su oni koji se posvete sebi, nekom hobiju. Mnogi imaju potrebu da osete da su i dalje potrebni svojoj porodici, deci, jer joj je to bila njihova životna uloga. To je i razlog zašto ne puštaju decu da se potpuno osamostale. Skloni su velikim i ozbiljnim manipulacijama mada toga, često, nisu ni svesni.

Život u zajednici nosi velike probleme. Različite generacije, različit način života, podrazumeva veliko međusobno nerazmevanje. Bitno je da držite svoj život daleko od očiju roditelja kako ne bi došlo do opšteg neslaganja i ulivanja nemira. Tako ćete sačuvati i svoj mir i prestati da budete kanta za njihovo emotivno pražnjenje. Ako svakoga dana imate nešto loše da kažete, nosite natmuren izraz lica, doći će do njihove negativne reakcije, jer ste vi slika njihovog neuspeha. Pomisliće da ipak nisu bili dovoljno dobri roditelji. Sve to može da probudi želju da vam nadoknade propušteno i tako dolazi do nezdravog odnosa, preterane pažnje.

Da bi u zajednici bilo manje stresno, ne govorite roditeljima baš sve.Njihovo uobičajeno kritikovanje vaših akcija, koje im je prešlo u naviku, može da dovede do velikih frustracija, anksioznosti i depresije. Družite se što više, a sa ”nadležnima” ne ulazite u konflikte, jer je to unapred izgubljena bitka. U tridesetoj, kazne u vidu sankcije moraju da postoje i sa vaše strane, kako biste očuvali zdravu psihu. Zadržite najintimniji deo svog života za sebe. Radite na mentalnoj higijeni, trudite se da se zaposlite i zaljubite. Ubrzo sledi i iseljenje…

foto:publicdomainpictures