postavka muzeja nasilja 2911

Postavka Muzeja nasilja

Sreda, 6. februar, 19h, Podroom, KCB, do 22. februara

Otvaranje prve postavke Muzeja nasilja biće održano u sredu, 6. februara od 19h u Podroom-u Kulturnog centra Beograda. Postavka će biti otvorena do 22. februara. Postavku predstavlja medicinska dokumentacija žrtava nasilja u privatnoj i javnoj sferi prvi put u javnosti…

Muzej nasilja je angažovana umetnička postavka koja svoje “eksponate” pronalazi u medicinskim nalazima, kao krajnjim konsekvencama govora mržnje, stereotipa, predrasuda, diskriminacije i fizičkog nasilja. Glavne “eksponate” predstavljaju rendgenski snimci povreda zadobijenih u javnom i privatnom prostoru, kao posledice društvenih pojava – diskriminacije, nacionalizma, šovinizma, fašizma, nasilja u porodici, rodno zasnovanog nasilja, homofobije, rasizma i ksenofobije.

Muzej nasilja ima tendenciju konstantnog geografskog-društvenog proširenja prikupljanja „eksponata”, sa ciljem prikupljanja sa svih kontinenata. U tom smislu, Muzej ima viziju prerastanja u instituciju sa stalnim, privremenim i putujućim postavkama, pozicionirajuci se u autentičan svetski edukativni arhiv, svakodnevno dostupan javnosti.

Cilj Muzeja nasilja jeste da usled njegovih aktivnosti, više niti jedan novi „eksopnat” ne dospe u njegov fundus, kao rezultat promene drustvene svesti i re-humanizacije čoveka.