postujte intimu svojih prijatelja 824

Poštujte intimu svojih prijatelja

Svako živi na svoj način

Prijateljstvo svakako da zahteva našu stalnu angažovanost, jer druženje je neprekidan i lep posao. Ipak i u njemu, pa i kada je veliko i pravo, dođe do problema.

Jedna od situacija, koje mogu negativno da utiču na prijateljstvo, je ona prouzrokovana kašnjenjem.  Ukoliko se ponovi više od tri puta, onda za kašnjenje nema opravdanja. Tada postajete neko kome se to pripisuje kao osobina, čime baš i ne možete da se dičite. Svačije vreme je dragoceno i nemojte da se iznenadite ako vaš prijatelj, bez reči, ode sa mesta sastanka. Ovde ne pomažu ni prethodne SMS poruke sa obaveštenjem da ne stižete na vreme. Ne zaboravite da su dozvoljenih 15 minuta, zaista krajnja granica tolerancije, pa javili se vi ili ne.

Ukoliko nikad ne kasnite, ali zato imate prijatelja koji to redovno radi, kada minuti pređu dozvoljenu granicu, slobodno napustite mesto sastanka. Pa, eto mu svo vreme sveta da razmisli o svojim greškama. Ovaj način svakako šokantan za onoga ko večito kasni, jeste delotvoran, jer ovakve greške se rešavaju samo određenim sankcijama.

Ukoliko je vaš prijatelj u lošem raspoloženju i odbija izlaske i lude provode, ne pritiskajte ga. Koliko god da vam je neshvatljivo, ljude u problemu često ne može da razveseli piće niti ples do zore. Velike gužve i nova poznanstva čak mogu i da mu pojačaju loše raspoloženje i povećaju stres. Ovome su uglavnom podložne žene kojima druženje, uglavnom, nikad ne rešava problem. Ako želite da pomognete svom prijatelju, bitno je da pratite njegov ritam i ne pretvarate da je sve u redu. Njegovo suočavanje sa problemom je od velike važnosti, pa ne prekidajte ga u tome. Lagani, prijatni razgovori, puni razumevanja, ali samo onda kad on to želi, najveća mu je pomoć. Ono što je u ovim situacijama takođe bitno, jeste da ga ne opterećujete svojim problemima.

Lična pitanja nisu uvek dobrodošla, čak ni kada je prijateljstvo veliko i snažno. Koliko god da smo bliski, normalno je da neke delove iz svog života čuvamo samo za sebe. Ovo ne znači da niste dobar prijatelj, već da svoj život, pa i svoje akcije, štitite od uticaja drugih. Najbitnije je da svako od nas živi onako kako želi, bez mnogo uoređuvanja sa drugima. Čuvanje intime, znači čuvanje i građenje duha, preispitivanje i donošenje pravih odluka, za šta nam je svakako potreban mir.

Pitanje koja nikada ne bi trebalo da postavljate svom prijatelju jeste ono u vazi sa njegovim finansijskim stanjem. Nešto poput ”Odakle ti novac?”, u trenutku u kojem vam prijatelj saopštava da odlazi na predivno putovanje, je nedopustivo, jer pokazuje vaš osećaj ljubomore, zavisti. Zato i sami nikad ne odgovarajte na njih. Pažljivo sa temama o novcu baš kao i o onim o emocijama.

Budite dobar prijatelj!

foto:publicdomainpictures