ljubav je prelazna 833

Ljubav je prelazna

Bolje da ne čujem i ne vidim!

Veoma bitno za očuvanje ljubavne veze je da ne dopuštamo nikom da utiče na naš odnos. Mnogo je različitih ljubavnih priča i svaka je jedinstvena i vredna na svoj način, ali naša je samo naša.

Družite li se sa nekim ljubavnim parom, čiji odnos utiče na vaš ljubavni život? Ta veza ne mora da bude ni bolja ni lošija od onoga što očekujete od svoje, već jednostavno drugačija. Sve što je drugačije od jednog pogleda na život, može da poremeti životni sklad pojedinca.

Veoma često se upoređujemo sa drugim ljubavnim vezama, jer nismo sigurni šta podrazumeva iskren i čvrst odnos. Posebno kada nešto između nas i partnera nije u najboljem redu, odnosno kada smo nezadovoljni, jer ne vidimo povratnu emociju. Tada ispitujemo sve parove sa kojima stupimo u kontakt i kupimo njihova različita mišljenja. Ono što se tada dešava u našoj vezi jesu haotične akcije prema partneru, a sve što gradimo je slika neuravnotežene osobe. Ipak, čest razlog nemira u jednoj vezi, nije nedostatak ljubavi, već neprepoznavanje njenog davanja.

Ukoliko se par, čijoj ljubavi svedočimo, čuje i nekoliko puta dnevno po ustaljenoj satnici, a mi sa našim partnerom ne, može doći do sumnje da ljubav u kojoj smo nije ni vredna ni prava. Tada smo skloni merenju emocija kroz analizu partnerovih akcija prema nama. Ono do čega dolazimo su negativni odgovori, koje sami izrežiramo u svojoj glavi. Ponekad čitav odnos podredimo tome i zanemarimo rad na kvalitetu veze. Razloga za retke telefonske pozive ima više, ali nije retkost da se radi o nedostatku iskrene emocije.

Ljudi koji su usmereni na svoje aktivnosti, a pritom imaju strah da će kontakt preko medija preći u rutinu i zavisnost, povećati ljubomoru, izbegavaju ovaj način komunikacije. Dešava se da svu svoju pažnju usmerimo na iščekivanje telefonskih poziva i poruka, posebno kada naša komunikacija dobije ustaljeno vreme. Dešava se da partner zakasni 15 minuta i dolazi do panike. Ovome su podložne osobe koje su potpuno upućene u partnerovo kretanje, pa zato, ako se uvek javljao odmah posle radnog vremena, ovo će za nju biti veliki šok. Osoba zaboravlja na realan život i opravdanu sprečenost.

 Nekad izbegavamo čak i sms poruke, jer nam je dan bio iscrpljujući.Partneru se ne javljamo kada smo nervozni, jer ne želimo da kažemo nešto što ne mislimo, a za ljubavne reči jednostavno nismo sposobni. Ovo je česta pojava u vremenima kada je egzistencija dovedena u pitanje, a svakodnevno se suočavamo sa velikim stresom. Za neka ljudska stanja nije dovoljna samo ljubav, već su potrebni mir i tišina. Ipak to ne znači da ne razmišljamo o voljenoj osobi, već da nemamo snage za pravilno delovanje.

Ukoliko se nečija ljubavna priča odvija pred nama, postoji velika verovatnoća da ćemo da je doživimo subjektivno. Ako neko od naših voljenih nije u srećnoj vezi, velika je šansa da ćemo svo to nezadovoljstvo preneti na našu vezu.

Posmatranje nečijeg srećnog odnosa, prepunog putovanja, akcija, može takođe negativno da utiče na nas. Naravno samo onda kada nismo zadovoljni svojim životom. Tada vršimo napad na partnera ne bi li nešto promenili i povećali emociju. Skloni smo patnji, jer ne želimo da priznamo da voljena osoba ne može da ispuni naša očekivanja, koja su najčešće stvorena bez svesti o parnterovim mogućnostima i sklonostima. Ukoliko smo u ovom stanju, verovatno da bi trebalo sebe da preispitmamo, šta je to što zapravo želimo i sami učinimo nešto po tom pitanju.

Čovek bi trebalo da posmatra ljude, shvati različitost odnosa i prihvati njihovo postojanje. Da biste bili emotivno srećniji dobro razmislite kakvu vezu želite. Samo tako ćete naći pravog partnera, bez mnogo osvrta na tuđe ljubavne priče.