ljubav 686

Ljubi ali glavu ne gubi!

Sve je u glavi, pa čak i srce

Upravo pogledom šaljemo informaciju do optičkog centra u mozgu, a kada stvorimo sliku, dobijamo i određenu emociju koja se manifestuje kroz neverbalnu komunikaciju. Ovde spada i ubrzano lupanje srca, iako je nevidljivo golim okom. Naš poznati psiholog kaže da čovek misli ponekad, a oseća uvek! Čovek je emocionalno biće, jer ono što ga zapravo čini čovekom, pored uspravnog hoda, jeste sposobnost da oseća i saoseća.

Da li ste čuli za brain-mapping? Reč je o mapi mozga na kojoj se jasno vidi koji delovi mozga podržavaju i određene emocije.

Da li ste znali da ljubav razvija mozak? Verovali ili ne, svaka ljubavna igrica poput onih da li da ga/je zovem sad ili posle, da li zovem suviše često i da li da zovem uopšte, povećava vašu mentalnu sposobnost. Izgleda da te, otprilike polačasovne nedoumice pre poziva, znače našem umu koliko i pola sata fizičke aktivnosti za pravilan fizički razvoj. Ovakvo razmišljanje, tvrde stručnjaci, ima uticaj na misli baš kao i učenje stranog jezika, rešavanje sudoke ili matematičkog zadatka. Pa, ako vas sve druge moždane aktivnosti manje privlače, a vi se onda jednostavno zaljubite.

Kako naučnici objašnjavaju, posebno aktivni u mozgu su centri za nagrađivanje, koji su bogati hemijskom supstancom, dopaminom. Prisutni su i hormoni vazopresin i oksitocin. Ovaj drugi se često naziva i hormonom grljenja, jer se oslobađa prilikom milovanja. Taj hormon je aktivan i između veze majke i bebe, a može da proizvede i agresivnost koja dolazi do izražaja u borbi majke kada želi da zaštiti dete. Oksitocin takođe ima ulogu u uspešnom zarastanje rana, pa ako vas partner i ogrebe, brzo će da prođe. Uspešan je i u smanjivanju osećaja stresa. Prilikom posmatranja drage osobe suzbija se aktivnost centra za bol, pa je usled istog, neprijatan osećaj ublažen. Eto rešenja ukoliko niste sigurni da li ste zaljubljeni. Jednostavno pozovite partnera da vas poseti baš kada vas nešto boli. Ako vas prođe, nema dileme! Šalu na stranu. Ipak, činjenica je da mnogo lakše podnosimo neprijatnost, ukoliko je osoba prema kojoj gajimo snažne emocije, u našoj blizini.

Iako često kažemo da nam izgled nije primaran u odabiru partnera, spoljašnjost potencijalnog partnera, svakako da ima značajnu ulogu. Atraktivnost, lepota, češće odlučuju da li postoji privlačnost ili ne. Kada ugledamo potencijalnog partnera, nesvesno mislimo i na reprodukciju i dobre gene potomaka. Takođe i miris ima važnu ulogu, baš kao i boja glasa. Zapravo za dužu vezu važni su, pored atraktivnosti i seksualnost, karakter kao i zajednička intresovanja. Svaka čvrsta veza, koja se zasniva na dubokim emocijama, podrazumeva potpuno davanje sebe, umom i telom.

Koliko god da nam ne zvuči najsrećnije, istina je da parovi, koji dugo žive zajedno, gaje majčinsku ili prijateljsku ljubav. Tvrdi se da je majčinska ljubav, koja je i prvobitni oblik ljubavi, odgovorna za sposobnost potomaka da osećaju i pružaju ljubav. Govori se da je ova ljubav bitna čak i za jačanje imuniteta i savladavanje stresa. Ljubav se često poredi sa zavisnošću, što je sa medicinskog stanovišta ispravno, jer su u mozgu aktivne iste oblasti. Naučnici pretpostavljaju da organizam usled ljubavi svesno izaziva jake emocije da bi obezbedio reprodukciju i preživljavanje čoveka. Zbog toga je smanjen i osećaj straha.

[box]Niko od nas, bar ne svesno, ne traži razlog da bi se zaljubio. Ipak razlozi postoje i nisu zanemraljivi![/box]

Jedan od razloga smo već pomenuli, a to je da ljubav pospešuje pamćenje. Zapravo hormoni zaduženi za pamćenje se u toku zaljubljenosti brže luče. Ljubav utiče i na dobro raspoloženje, jer mozak ispušta dopamin, hormon koji je zadužen za osećaj blagostanja, optimizma i strpljenja. Ako niste istrajni kada je dijeta u pitanju, pravi spas je ljubav. Zbog voljene osobe zaboravljate na obroke u toku noći. Razlog je upravo hormon norepinefrin, koji podiže nivo adrenalina i potiskuje glad. Ljubav, baš kao i seks, podmlađuje. Zaljubljenost je zaista svemoguća i kada je usporavanje starosti u pitanju. Upravo Ona luči hormone protiv starenja, koji poboljšavaju obnavljanje ćelija u telu. Ako smo srećno zaljubljeni, nama se jednostavno produžava život. Zaljubljene osobe su zdravije i duže žive. Srećni parovi imaju i jači imunitet.

Kad god imate slobodnog vremena, posvetite se ljubavi. Kada ne znate šta da radite, a vi se zaljubite. Ako vam ne ide matematika, nema veze, sigurno će vam ljubav pomoći da rešite mnoge zavrzlame i to uspešno! Ne znate kuda večeras? Ne razmišljajte dugo, jer već kasnite!

foto: Tijana Janković