pelsom do zavodljive figure 254

Plesom do zavodljive figure

Katarina Karaleijć, šou dens instruktorka

Ples je nesumljivo jedan od najzabavnijih i najboljih načina da oblikujete svoje telo. Magični svet plesa, pored dobre kondicije i razonode, otvara vam iznenađujuće mnogo mogućnosti…

Na ples bi trebalo da gledamo kao na jednu dobru šansu za promenu u životu. Muzika i igra ne poznaju starosne granice, a u njima podjednako uživaju i muškarci i devojke. Plešući upoznajemo svoje telo, oblikujemo ga, činimo ga izdržljivijim, fleksibilnijim, ili jednostavno rečeno – činimo ga mlađim.

Našim pokretima, neverbalnom komunikacijom, govorimo o sebi više nego rečima. U plesnoj školi učimo kako da ovaj jezik artikulišemo. Oslobađamo duh i telo, postajemo otvoreniji, zaboravljamo na strah i tremu, a samim tim smo spremniji da se odvažimo i ugrabimo neke nove prilike u životu.

Zašto je ples pravi izbor za rekreaciju, a možda čak i za buduću profesiju, otkrili smo u razgovoru sa instruktorkom šou densa iz plesnog studia Mystique, Katarinom Karalejić.

Karalejic%20Katarina%205

Katarina je dvadesetšestogodišnja Beograđanka, čija je prava i najveća ljubav ples. Nakon dugogodišnjeg treniranja i mnogobrojnih nastupa, danas, ona svoje iskustvo prenosi drugima. Obzirom da je tokom rane mladosti probala i druge sportove i plesove, na pitanje zašto bi se neko odlučio da trenira baš šou dens, Katrina kaže: „Šou dens se pleše uz svaku vrstu muzike, bila to klasična, moderna, brza ili spora. U plesu su bitni, a kroz njega se i razvijaju koordinacija pokreta, osećaj za ritam i prostor. Šou dens je interesantan i zbog toga što može da se igra kao: solo, duo, trio; ili kao više vrsta formacija: mala, velika grupa, production grupa (sa velikim brojem igrača). Ovim plesom su se bavili i naši poznati umetnici kao što su glumica Jelena Jovičić i plesač Aleksandar Josipović koji sada igra u Moulin Rouge-u. Trenutno je na ovom polju aktivna Milica Cerović, koja je široj javnosti poznata kao koreograf iz Operacije trijumf.”

Šou dens je sastavljen od desetina različitih plesnih disciplina, od jazz i modernog baleta, preko dance-a, ritmičke gimnastike, Hip Hop-a, pa sve do latino plesova. Ove različite vrste plesa, kroz preplitanje koreografija, daju neograničen prostor za kreativnost, a plesačima i publici pružaju nezaboravan osećaj i doživljaj. Oni koji se profesionalno bave ovim sportom, kroz domaća takmičenja, mogu da ostvare mogućnost da putuju i učestvuju na evropskim i svetskim takmičenjima.

Devojke i momke koji razmišljaju o rekreativnom bavljenju šou densom, Katarina ohrabruje da to i učine, jer: “Kroz ples vam se pruža mogućnost da upoznate nove ljude. To je pravo druženje u pozitivnom okruženju. Kreativni pokreti koje učite, otvaraju vam put novim načinima razmišljanja. Grupne koreografije podstiču timski rad, komunikaciju, poverenje i saradnju, dok u individualnom nastupu igrači, prirodno, pokazuju samopouzdanje i samopoštovanje, a pri tom se zabavljaju.” Kao vrlo interesantnu činjenicu, naša sagovornica ističe:“Tokom plesa, mozak dobija više kiseonika, a to automatski poboljšava budnost i sve moždane funkcije. Inspiriše pozitivan stav prema životu.”

Zbog stidljivije prirode, neke osobe se teže odlučuju za ples, iako je baš to rešenje za veće samopouzdanje. “Najteži je prvi korak ,a to je da dođete na prvi čas. Kada jednom uđete u salu i osetite atmosferu i energiju koju ples nosi, to će jednostavno postati sastavni deo vašeg života, nešto bez čega nećete moći.”– sa osmehom poručuje instruktorka Karalejić.

Muškarci su kod nas, kada je šou dens u pitanju, u manjini, što nije slučaj u svetu.”Iako u manjini, oni su po prirodi spremniji za šou dens. Za kratko vreme savladaju korake i tehničke elemente, pa samim tim brže počnu da uživaju u pokretu i u ovom plesu.” -istakla je Katarina. Tako da momci imaju razlog više da se odvaže i zaplešu, jer je zabluda da je ples samo za devojke.

Činjenice govore i da je ovaj spoj umetnosti i sporta idealan za sve uzraste, i da svako može da bude veoma uspešan plesač, bez obzira na godine. Najmlađe Katrinine polaznice imaju pet godina, a za svoju najstraiju polaznicu instruktorka kaže: „Najstarija polaznica ima 30 godina, i moram da napomenem da se nikada ranije nije bavila ni jednom vrstom plesa. Međutim, ona voli muziku i pokret, a takođe je i uporna, čime postiže zaista dobre rezultate…”

Katarina Karalejić je sa svojom koleginicom Kristinom Nikolić osnovala plesnu školu Mystique u septembru prošle godine. Nihovi polaznici su do sada su osvojili četiri prva mesta u kategorijama showdance grupa- juniori i seniori, dok su u solo kategoriji seniori osvojili drugo, četvrto i peto mesto.

MG 2074

Bez obzira na pol i uzrast, plešući svako od nas zaista može da ostvari svoje najrazličitije snove. Ako maštate o dobrom izgledu, dobroj formi, o tome da budete zavodljivi, da više ne budete stidljivi, da lakše komunicirate sa ljudima, a pogotovu sa suprotim polom, da se rasteretite briga, vreme je da uđete u plesnu salu.

Plesna škola Mystique je otvorena i tokom leta, a prvi čas je besplatan. Ako ste ovog leta u Beogradu, onda je prava prilika da načinite svoje prve šou dens korake. Ko zna, možda već na jesen budete spremni da otvorite klupsku sezonu sa novim, zavodljivim plesnim pokretima.