Screen Shot 2015 02 17 at 19.00.39

Ljubav preti da uruši most

Pariz važi za prestonicu romantike, a čuveni most „Pont des Arts“ postao je neobičan čuvar ljubavnih zaveta. Zaljubljeni parovi iz celog sveta posećuju ga kako bi o njega zakačili katance sa urezanim imenima svojih ljubavnika. Veruje se da će tako njihova ljubav postati večna i neuništiva.

Smatra se da je most postao teži za 750 hiljada metalnih lokota. Gradska vlast je apelovala da se ova neobična praksa zabrani jer je narušena stabilnost konstrukcije.

Parižani kažu da je kačenje ljubavnih katanaca običaj novijeg datuma. Uobičajen je među američkim turistima koji masovno dolaze u Pariz kako bi proslavili Dan zaljubljenih.

Gradske vlasti su prošle godine imale mnogo muka kako bi obezbedile deo mosta koji se pod težinom katanaca urušio. Praznina je prvobitno zamenjena drvenom tablom, ali je ubrzo naružena grafitima, te je odlučeno da se i ona zameni staklenom pločom.

Trend „zaključavanja“ mostova brzo se raširio i po ostalim gradovima širom sveta. Sličnu muku imaju i gradske vlasti u Moskvi i Njujorku.

Nisu samo katanci problem, već i brojni ključevi koji se bacaju u reku. Dno pod pariskim mostom je potpuno prekriveno ključevima.

Gradonačelnik Pariza rekao je da ne razume ovaj trend i da postoji bezbroj originalnih načina da se iskaže ljubav. Apelovao je na turiste da se ponašaju razumno i da shvate da svojim sebičnim činom uništavaju nešto impoznatno, lepo i vredno.

Ovo je jedinstven slučaj kada ljubav „ruši“ mostove!

foto: YouTube screenshot