ID 10049368

„Otkud Ti?“: Pitanje koje plaši muškarca

Žena odlazi onda kada nema dovoljno pažnje, kada oseti da je zanemarena, nedovoljno poželjna i kada za svoje „sve“ ne dobije baš ništa. Ponekad nam se energije ne poklope, iako postoje obostrane simpatije. Katkad je muškarcu potrebno više vremena za ulazak u vezu, stvaranje emocije, dok žene često daje sve za dostizanje ljubavi ne vodeći računa o muškom mogućem strahu, njegovom životu pre nje… A upravo tu se vidi čitava budućnost.

Tako, muškarac koji ima strah od vezivanja, prepuštanja, posle silne želje da stupi u odnos, sa pojavom emocije počne da se povlači. Žena baš tad još više forsira vezu. U zategnutoj situaciji, u kojoj ona daje sve od sebe ne bi li ga zadržala, a on u strahu i želji da sačuva sve ono što je bio pre nje počne da se povlači, dolazi do pucanja. Takav raskid ostavlja mnogo toga nerazjašnjenog i dešava se bez reči izgovorenih gledajući se u oči. Upravo zbog toga bol ostaje i razvija se.

Mala je verovatnoća da će se muškarac, koji ima strah od vezivanja, odlučiti na pokušaj da obnovi vezu. Njegov problem je mnogo veći i potrebno je duže vreme kako bi se prevazišao. Nekada su za to potrebne godine. Razlog njegove pasivnosti je i strah da će mu draga postaviti pitanje „Otkud ti?“, „Zašto si došao?“, „Šta želiš?“…

Osim zbog straha od prepuštanja, muškarcu je potrebno više vremena za pravi odnos zbog druge žene. Ovakvi muškarci mogu da imaju i po nekoliko „varijanti“. One ih drže podalje od jake emocije i straha od gubitka. Kako su se sa njima zabavljali i kako im je to pružalo određenu lagodnost, ne žele da ih se odreknu, jer još uvek ne znaju da li će moći da ostanu u vezi. Male ljubavi im više odgovaraju, jer nema velikog bola, obaveza, promena, već samo zabave.

Nesposoban da voli jako, ipak ne želi nikoga da povredi, pa ni „varijante“. Njegov strah radi protiv monogamije. Često onoj koja je iznenada ušla u njegov život prećuti misao „Imao sam život pre tebe, a sad je došlo do promene. Potrebno je da se na to naviknem“. Zato i dolazi do sumnje, nepoverenja i zahlađenih odnosa. Postoje ovakvi slučajevi i kod žena, ali su ređi, jer ona uvek bira samo jednog, ma koliko da je dobrih „igrača“ u igri.

Kada prilika propadne, muškarac počne da pati. Ipak ne odlučuje se da obnovi vezu. Na pitanje da li mu je borba pala na pamet, može da kaže da jeste ali da se ne vraća na staro, da ono što je prošlo i nije bilo suđeno da se desi. Istina je da se njemu ne dopada upravo slika o sebi u tom odnosu, odnosno slabost koje je isplovila na površinu. Muškarac se u ovakvim zapetljanim situacijama plaši da se pokaže jakim, jer ni sam ne veruje u to.

Jedan od najvećih strahova jeste ženski stav koji se vidi u njenom pitanju „Šta želiš?“ kao i sve ono čime je moguće da mu natrlja nos. Ipak to je samo muško viđenje žene. Kada postavi to pitanje Ona muškarcu daje  šansu da joj otvori srce. Povređena pruža mogućnost da partner pronađe put do nje i tako izglade odnos. U suprotnom ne bi dozvolila da uopšte dođe do dijaloga.

Postoje slučajevi da žena nedostaje bivšem partneru, ali samo na trenutke. Ovde on nije sposoban za povratak u odnos. Tu se jednostavno ne može ništa, ali ono što se može jeste da svaki muškarac, pogleda u svoje srce i da iskrene odgovore. Ukoliko zaista ne želi da obnovi odnos, nema potrebe ni da započinje komunikaciju, već da se strpi i čežnja će brzo proći.

Žene  u ovom slučaju, nemaju razlog da razmišljaju previše, dokle god ne čuju njegovu konkretnu želju da pokušaju ponovo. Bolno je čekati da vam se neko vrati, a još je i bolnija komunikacija nakon velike ljubavi u kojoj bar jedan još uvek gaji velike emocije, a kamoli oboje bez ikakvog izjašnjavanja.

Često mislimo da je sreća tamo negde, da ne postoji mogućnost da stvari postanu drugačije, bolje. Istina je da partneri ne veruju pre svega u sebe pa onda ni u onog drugog. Nesposobnost da nađemo rešenje, izborimo se sa slabostima, čini nas neprivlačnim čak i u našoj glavi. Zato moguće velike ljubavi ostaju neostvarene.

Ako muškarac zna da želi bivšu dragu, ne sme da se plaši njenih pitanja i potpitanja, već da bude srećan što mu je data šansa.  Može da se desi da ga ona pusti da kaže sve samo da bi mu se osvetila, kako bi ga ismejala, smanjila svoju bol, ali je sigurno da će je njegove reči dotaći , ma koliko god da to ne pokazuje. Zato tako nešto ne sme da mu predstavlja prepreku.

Objasnite joj sve ono što vam leži na duši. Upravo kroz priznanje ćete pokazati svoju muškost, čak i ako ona obelodanjuje vašu slabost.

Savet

Nije loše da pre susreta napravite vizualizaciju čitavog razgovora, odgovorite na pretpostavljena pitanja i to na glas. Popričajte sa sobom zamišljajući nju. Tako ćete postati sigurniji u ono što želite, a dobićete i moguće nove ideje. Nemojte trošiti šansu pitanjima šta ima novo, kako si… tako ćete u njoj smanjiti želju, jer će misliti da vas samo muči savest zbog lošeg ponašanja. Ako vam je potrebno vreme da razmislite o svemu, imate ga, ali ako se odlučite na pokušaj da sve ispravite, vratite se u prvom javljanju, sa rečima koje su više nego jasne.

Ne spuštajte pogled kada vas neko pita da li je volite. Ne skrivajte je, jer tako spuštate sebe. Ne govorite laži o emocijama, jer čak i ako ste prema sebi i njoj iskreni, a lažni prema okolini, ništa manji zločin ne činite.

Ukoliko zanemarujete strah od emocije, dovešće vas do toga da ćete postati polovična roba, neko ko može dobro da izgleda, ali koga doživljavaju kao emotivnog invalida. Neko ko ima „formu“ ali nema „sadržaj“. Toga u početku možda nećete biti svesni, jer ćete ubirati razno voće u rajskom vrtu, ali doći će dan kada ćete pokazati svoju nesposobnost baš tamo gde želite da ostanete.

Zato ozdravite na vreme, odgovarajući iskreno i hrabro na sva ženska pitanja, a „varijante“ ostavite nekim novim i iskrenim ljubavima!

 foto:  photostock at FreeDigitalPhotos.net