filmajde1

Filmske diverzantske akcije u Kruševcu

Kao i prethodnih, festival “Avgust jednog diverzanta” nastavlja svoju tradiciju i ove godine kroz filmska ostvarenja koja će biti prikazana od 8. do 10. avgusta u Kruševcu.

Izbor filmova za ovogodišnji, treći po redu Ajde fest, koji će biti prikazani pod sloganom “Kulturna diverzija”, pripremio je Ivan Tasić.

“Filmski program ovogodišnjeg AJDE festa sa posebnim fokusom na kratku filmsku formu sastavljen je od manjih autorskih retrospektiva. U jednoj od celina biće predstavljeni i radovi lokalnih stvaralaca. Neizostavan segment festivala svakako su tribine i radionice, koje će kao jednu od tema imati alternativno stvaralaštvo i eksperiment u filmskoj umetnosti, kao i nezavisnu i amatersku odnosno kućnu produkciju”, objašnjava Tasić dodajući da je ideja ovakvog koncepta filmskog programa da sa jedne strane ukaže na značaj naizgled zanemarene kratke forme i sa druge strane stimuliše i razvija lokalno filmsko stvaralaštvo

Kao specijalni gost festivala najavljen je reditelj Jovan Joca Jovanović.

U okviru programa „Kratki filmovi kruševačkih autora” biće predstavljeni nezavisni, amaterski i studentski filmovi nastali u periodu od 2000 do 2013. Publika festivala u okviru ove programske celine moći će da pogleda filmove: Šta vam je to trebalo Veroljuba Milovanovića iz 2010; Slagalica Dušana Nikolića iz 2013; Kum nije dugme Miloša Bogojevića iz 2001; The Agent Jasenke Jocić iz 2010; Eva Matije Davidovića iz 2013; Morgana Stevana Spasića iz 2004; Nevermore Marka Tasića iz 2006; Androgin Igora Grahovaca iz 2013 i film Favorit Nikole Zdravkovića iz 2013.