ID 100171601

Šta nas sprečava da volimo svim srcem?

Kada govorimo o velikoj ljubavi, mislimo na onu koja daje bez očekivanja, u kojoj smo takvi kakvi smo, a to dozvoljavamo i drugima. Jednostavno je, nema glume niti pretvaranja.

Čista i velika ljubav je bezvremena. Njena dela su snažna, a pozitivno utiče na sve koji se nađu u njenoj blizini. Parovi koji žive takvu radost, svojim bližnjima daju mnogo ljubavi. Upravo po tome, možemo da znamo da li je i naša ljubav bezvremena.

Parovi koji bezrezervno daruju drugima svoju pomoć, vreme, koji se iskreno zalažu za svoje prijatelje, porodicu, ispunjeni su velikom ljubavlju. Takvu harmoniju u odnosima svi ćemo postići, ako se izdignemo iz materijalnog. To ne znači prepuštanje životu u lošim uslovima, već ne dopustiti da se dogodi potiskivanje emocionalnog u nama zarad materijalnog ostvarenja.

Žudnja za novcem je to što nam ne dozvoljava da volimo svim srcem i to ne samo partnera, već i porodicu. Iako smo do juče delili sve sa najbližima, kada počnemo sa realizacijom samostalnog života, odnosi postaju komplikovani. Obazriviji smo, štedljiviji na emocijama i proračunati. Počinjemo sa razmišljanjem hoćemo li od porodice dobiti materijalnu podršku i koliku. Upravo tada prestajemo da volimo čisto. Javlja se ljubomora i pitanje ko ima više, a po tome merimo i njihovu ljubav prema nama.  Svaki postupak, reči, vagaju se sa obe strane, sa rezervom se prihvata svaka dobra vest, jer možda neko nekoga hoće da prevari.

Zato je važno podići se izvan materijalnog. Ukoliko ostanemo u ljubavi sa svojom porodicom, prijateljima, ako nas pomisao “ko ima više” i ljubomora ne zaslepe, osetićemo šta znači voleti svim srcem. Dobićemo veliko duhovno bogatstvo, koje će nam pomoći u stvaranju materijalnog bez preobražavanja u osobu, nesposobnu da voli čisto, i sebe i druge.

foto: freedigitalphotos.net