Wikinger
foto: (Wiki) Pierpont Morgan Library.

Pronađen redak vikinški krst      

Nedavno je u poljima Danske pronađen veoma redak komad nakita uz pomoć amaterskog detektora za metal. Predstavlja veliko otkriće zbog poruke koje zlatni privezak nosi. Reč je o stilizovanom prikazu raspeća starom 11 vekova.

Maleni, zlatni privezak iz 900. godine, bacio je potpuno novo svetlo na istoriju hrišćanstva u skandinavskoj kulturi. Do sada se verovalo da je hrišćanstvo svrglo sa trona mnogobožačku religiju znatno kasnije, ali privezak dokazuje suprotno.

Stilizovana skulptura srcolikog čoveka raširenih ruku, utisnuta je u osnovu krsta. Smatra se da je napravljena od srebra i da je potom pozlaćena. Napravile su je veoma vešte ruke umetnika-zlatara i ukrasile filigranskim radom.

Skandinavci su, kako se verovalo, primili hrišćanstvo za vreme  staronordijskog kralja Harolda Modrozubog, koji je vladao oko 960. godine. On je u nasleđe svom narodu ostavio kamene spomenike (runa), na kojima je predstavljen preobražaj skandinavskih naroda, Vikinga, u hrišćane. Do sada se mislilo da su runa najstariji spomenici koji pominju hrišćanske motive.

Haroldu u čast, švedska kompanija Ericsson je nazvala svoj sistem bežične komunikacije „Bluethooth“-Modrozubi. ANTRFILE

Kustos vikinškog muzeja u kom će se čuvati ovaj dragoceni predmet, rekao je da je privezak pukom srećom pronađen na zemljištu seoske crkve na ostrvu Funen.

Zlatni prikaz raspeća je nalik mnogim drugim srebrnim privescima koji su pronađeni u vikinškim grobovima u kasnijem periodu. Smatra se da je bio namenjen ženama, ali se još uvek ne zna da li je predstavljao hrišćansku amajliju, ili je imao drugačiju-dekorativnu svrhu.

Privezak će za vreme uskršnjih praznika biti izložen u Vikinškom muzeju Ladby, a posle izložbe biće odnet u laboratoriju na dalje istraživanje i prezervaciju.